programareprogramare

Test respirator toleranță zaharuri H2 (lactoză/fructoză)

Joi, 28. 09. 2023
Testul de respirație de hidrogen este potrivit pentru detectarea sensibilității la lactoză, a sindromului de intestin subțire contaminat și a intoleranței la fructoză. Testul necesită pregătire. Să vedem la ce ar trebui să fim atenți.

După ce ne naștem, hrana noastră este laptele matern. În copilărie, lactoza (zahărul din lapte) care se găsește în lapte este singura sursă de energie pe care organismul o poate folosi de obicei perfect. Lactoza este descompusă de enzima lactază, situată în treimea superioară a vilozităților intestinului subțire.

Nivelul enzimei scade odată cu vârsta, iar descompunerea lactozei care pătrunde în intestinul gros provoacă probleme (dureri abdominale, balonare, crampe, oboseală, senzație de sațietate, flatulență, cefalee, diaree, vărsături, scăderea capacității de concentrare).

Intoleranța la lactoză poate fi congenitală (absența enzimei) sau de tip adult (se dezvoltă cel mai devreme de la vârsta de 3,5 ani). Mucoasa intestinală este responsabilă de producerea enzimei, astfel încât deteriorarea acesteia poate duce la o pierdere periodică a producției de lactază, ceea ce duce la intoleranță periodică.

În lipsa lactazei lactoza este descompusă în intestinul gros în gaze (în principal H2) și acizi. Determinarea sensibilității la zahărul din lapte (lactoză) este posibilă și printr-un test respirator de H2, complet nedureros.

În multe cazuri, fructoza găsită în fructe poate provoca, de asemenea, simptome asemănătoare intoleranței la lactoză. Putem verifica și intoleranța la fructoză cu același test.

Testul este complet nedureros, trebuie doar să faceți o serie de analize respiratorii după o dietă adecvată, care dezvăluie dacă simptomele neplăcute sunt cauzate de intoleranța la lactoză/fructoză sau de altceva.

Testul de respirație de hidrogen necesită pregătire. Pentru evaluarea corectă a rezultatelor obținute în timpul măsurării, solicităm să respectați cu precizitate următoarele reguli.

Examenul nu poate fi efectuat în caz de febră sau boală catarrală!

Când programați examinarea, vă rugăm să vă informați medicul despre bolile apărute în ultimele 2 săptămâni și despre medicamentele pe care le luați periodic sau regulat. În cazul medicamentelor care conțin lactoză, medicul dumneavoastră decide asupra posibilei suspendări ale procesului, sau la evaluarea rezultatelor se ia în considerare conținutul de lactoză al medicamentului administrat. Antibioticele suprimă rezultatele testului, astfel vă rugăm așteptați cel puțin 15 zile după tratamentul cu antibiotice înainte de a se aplica pentru testul H2.

NU LUAȚI ÎNAINTE DE EXAMEN

  • înnaintea cu 2 săptămâni: antibiotice, probiotice
  • înnaintea cu 1 săptămână: medicament digestive, antiacid
  • în ultimele 2 zile: laxativ!

ÎN ZIUA EXAMENULUI

Examinarea se efectuează pe stomacul gol și durează aproximativ 3 ore.

ÎNAINTE DE EXAMEN

  • nu folosiți pastă de dinți sau apă de gură
  • nu folosiți luciu de buze sau ruj
  • nu mâncați bomboane sau gumă de mestecat
  • nu luați medicamentele de dimineață (aduceți-le cu Dvs.)
  • nu consumați cafea sau ceai
  • nu fumați!

ÎNAINTE DE EXAMINARE ESTE IMPORTANT să vă speleți bine dinții dimineața, fără pastă de dinți (apa cu care spălați dinții nu trebuie înghițit). Periați-vă dinții fără pastă de dinți când vă treziți prima dată și apoi din nou înainte de a merge la examen.