programareprogramare

Alergologie, imunologie clinică

Specialitatea Alergologie si Imunologie Clinică se ocupă cu studiul afecțiunilor alergice, precum si al anumitor afecțiuni ale sistemului imun.

Știm că numărul, severitatea si complexitatea bolilor alergice este in creștere. Dacă in prezent la nivel mondial o persoana din trei are sau a avut o alergie, se estimează că prevalența bolilor alergice o să ajungă la 4 miliarde in 2050.

Consultul alergologic este necesar de fiecare dată când se suspectează alergia respiratorie (manifestări de rinită, tuse seacă recurentă, respirație șuierătoare, respirație îngreunată), alergia oculară (ochi roșii, mâncărime, lăcrimare), când apar semne clinice corelate cu consumul anumitor alimente sau medicamente, de la semne minore (erupții la nivelul pielii) până la reacții digestive, respiratorii sau reacții severe cu pierderea conștientei in contextul șocului anafilactic.

Tot specialistului alergolog este bine să vă adresați și atunci când apar afecțiuni la nivelul pielii sau mucoaselor-erupții, umflarea feței, a pleoapelor, a buzelor sau a limbii, erupții eczematoase cu sau fără cauza identificata, reacții de intensitate variabilă după înțepături de insecte sau manifestări clinice variate asociate locului de munca.

Știind atât din studii cât și din practica de zi cu zi că în alergologie profilaxia aduce beneficii importante, recomandăm ca ori de câte ori este suspectată o boala cu componenta alergica, adresarea către medicul specialist să fie cât mai rapidă. In acest fel diagnosticul și măsurile de prevenție pot fi eficient instituite, tratamentul medicamentos si imunoterapia acolo unde este posibil, pot fi prescrise la timp, prevenind astfel apariția formelor mai severe de boala si a complicațiilor nedorite ce pot fi prevenite.

Fiecare persoană este diferită astfel toată lumea are nevoie de metode de terapie care focusează și tratează exact fenotipul bolii lui/ei. Pentru a fi cel mai precis și efectiv, și pentru a nu încărca organismul inutil aveți posibilitatea de terapii biologice.

În clinica noastră medicul specialist alergolog stabilește diagnosticul si tratamentul in urma anamnezei, examinării clinice, în funcție de simptome se efectuează testare cutanată alergologică prick sau epicutanată patch. Pacienții cu suspect/diagnosticați cu astm au posibilitatea de a fi investigați prin diferite tipuri de probe respiratorii – spirometrie- investigarea capacității pulmonare prin expir forțat, FeNO - măsurarea din aerul exhalat a NO (monoxidului de azot), impuls oscilometrie – cea mai modern metodă neinvazivă de diagnosticare a astmului care se poate folosi de la vârste mici. Pe baza diagnosticului ferm de specialitate se recomandă tratament simptomatic medicamentos și imunoterapie alergen specifică.


Specialiști

Dr. Albert Kinga
alergolog, imunolog clinic

Aparatură, servicii

  • Testare cutanată PRICK pentru alergeni alimentari și aeroalergeni din mediul înconjurător
  • Spirometrie - testarea funcției respiratorii la astmatici și boli pulmonare obstructive
  • FeNO – măsuratea monoxidului de azot în aerul expirat la copii și adulți. Cea mai modernă tehnologie pentru evaluarea stării de inflamație a căilor aeriene. Excelent pentru urmărirea eficacității tratamentului pacienților astmatici.
  • Testare la ser autolog - important la pacienții cu urticarie recurantă.
  • Testare cutanată PATCH pentru diagnosticarea eczemelor / dermatitelor de contact.
  • Imunoterapie alergen specifică pentru vindecarea unor hipersensibilități la aeroalergene din mediul înconjurător.