programareprogramare

Hei, rinita alergică se poate vindeca!

Joi, 23. 03. 2017
Strănut,mâncărimi nazale, secreții nazale apoase sau blocaj nazal? Înroşirea ochilor și lăcrimare? Respiraţie dificilă? Alergia la polen, mucegaiuri, epitelii animale sau acarienii din praful de casă poate fi însoțită de astm.

IMUNOTERAPIA ALERGEN SPECIFICA (DESENSIBILIZAREA)

Imunoterapia alergen specifica este o metoda de “desensibilizare” a sistemului imun care poate fi adresata specific alergiei la acarienii din praful de casa.

Eficienta dovedita clinic

S-a dovedit prin studii ca imunoterapia alergen specifica reduce semnificativ atat simptomele alergiei cat si utilizarea tratamentului simptomatic. In plus, efectul tratamentului este de lunga durata si are un rol important atat in prevenirea altor forme de alergie cat si in impiedicarea evolutiei bolii spre astmul bronsic alergic1. Actionand direct asupra mecanismului bolii, aceasta reprezinta o solutie terapeutica cu efect pe termen indelungat pentru alergie.

Cum actioneaza?

Imunoterapia alergen specifica consta in administrarea treptata a unor doze crescande de alergen. Ca raspuns, sistemul imunitar al organismului produce anumiti anticorpi specifici (imunoglobuline) si proteine specifice (interleukine) care reduc hiperreactivitatea sistemului imunitar si manifestarile inflamatorii.1

Imunoterapia alergen specifica actioneaza asupra mecanismului alergiei

Tratamentul poate fi administrat pe doua cai :

  • calea subcutanata (injectie subcutanata la nivelul bratului)
  • calea sublinguala (picaturi sau tablete sublinguale).

Imunoterapia alergen specifica poate fi prescrisa doar de un medic specialist.

Cand se incepe imunoterapia alergen specifica?

In cazul alergiei sezoniere ca cea la polen, tratamentul poate fi luat doar cateva luni pe an. Se incepe cu cateva luni inainte si se continua in perioada sezonului de polen. Tratamentul se reia in anul urmator si administrarea urmeaza acelasi protocol.
In cazul alergiei perene cum ar fi cea la acarienii din praful de casa sau la parul de animale, imunoterapia se administreaza pe parcursul intregului an. Pentru a fi eficient pe termen indelungat, imunoterapia alergen specifica trebuie sa dureze intre 3 si 5 ani sau 3-5 sezoane consecutive.