programareprogramare

Coronavirus, influenză, rinită alergică. Știi care sunt simptomele comune și diferențele?

Miercuri, 18. 03. 2020

Coronavirus, influenză, rinită alergică. Știi care sunt simptomele comune și diferențele?

Dragi Pacienți,

Cu toate că în aceste zile totul se învârtă în jurul infecției cu coronavirus, dar aceasta nu schimbă situația că a început sezonul de alergii în urma încălzirii, mulțumit vremii bune de aproximativ 3 săptămâni se înflorește mesteacănul.

Deci s-a dat startul la sezonul de polen, dar deocamdată sunt afectați numai cei sendibili la polen de alun, alin și mesteacăn. Simptomul conducător este curgerea nasului acompaniat de congestie nazală, strănut, mâncărime oculară, lăcrimat, ca la o viroză respiratorie prelungită, dar de fapt este rinită alergică sau altfel zis febra de fân. Din păcate acuzele unei alergii respiratorii sunt foarte asemănătoare unei răceli, mai ales la cei la care fără tratament corespunzător, se prezintă și tusea, împreună putând da suspiciunea infecției cu coronavirus.

În continuare atașez diagrama foarte utilă, a Societății Americane de Alergologie, care ne ajută să diferențiem aceste două boli care se pot coexista. Este foarte important de sublinia că la suspiciunea de infecție cu coronavirus trebuie să vă adresați instituțiilor competente pentru diagnostic precoce și diferențiere.

Pe de altă parte cei care sunt CONFIRMAȚI de medic alergolog ca fiind alergici la polen de mesteacăn, și în situația actuală nu reușesc să ajungă la consultație alergologică ar trebui să înceapă tratamentul simptomatic de întreținere.

Trebuie să conștientizeze pacienții exact la ce polen sunt alergici și să treacă de generalizări de genul: ”sunt alergic la polen”. Acest lucru este foarte important că din februarie până în octombrie sunt prezenți diferiți polen, felul sensibilizării și perioada de polenizare (înflorire) este totdeauna precizat de medicul alergolog. Evident numai în perioada de înflorire trebuie folosit tratamentul simptomatic.

Totdeauna propun pacienților mei, ca la începutul sezonului să se prezinte la un examen de control pentru a discuta acuzele și să discutăm tratamentul de susținere pe tot parcursul sezonului. Pacienții care nu s-au prezentat până acum pentu control și au început sezonul, probabil o să ajungă mult mai greu la medicul specialist, sau chiar de loc, dacă se află în izolare din cauza prevenției diseminării virale. Voi, cei care sunt în această situație și suferiți de alergie, trebuie să reveniți la tratamentul prescris anul trecul. Nu este metoda cea mai corectă dar singurul accesibil și ajutător.

De ce este important?

  • Deoarece anul acesta copacii cu înflorire precoce a început foarte devreme, și saturația de polen a aerului este destul de mare, cauzănd acuze asemănătoare răcelilor. Dacă cunoaștem problema, nu trebuie să ne prezentăm la medicul de familie, evităm și posibilitatea unei infecții virale.
  • Deoarece fără tratament poate să apară simptome astmatice, făcând inevitabilă consultul de specialitate, mărind riscul de infectare.
  • Deoarece această situație poate fi evitată cum și complicațiile.

Special subliniez că pacienții diagnostizați și tratați cu astm alergicNU întrerupă tratamentul cronic, fiindcă prin deteriorarea bolii de bază va fi mai expus la infecția virală.

Diferență cea mai importantă dintre COVID-19 și rinita alergică este febra și durerile musculare, care niciodată nu apar în alergii. Ceeace apare frecvent în alergii este strănutul în salve dese, precedat de mâncărime nazală. Acesta niciodată nu apare în infecțiile virale. Din păcate apare la amândouă tusea seacă, la alergici mai ales dacă nu urmează tratament simptomatic. Alt simptom ce le diferențiază și este tipic bolii COVID-19 este dificultatea de respirație, care nu apare de regula nici în influenză nici în rinita alergică (eventual numai la cazuri grave netratate).

Cabinetul nostru de alergologie străduie să prevină răspândirea infecției virale și din această cauză lucrează la capacitate. Informații suplimentare și programări telefonic la 0267318786.

Dovumentație suplimentară poate fi accesată pe paginea noastră www.optimun.ro.

Interesul nostru, a tuturor este oprirea raspândirii infecției cu coronavirus prin spălarea deasă a mâinilor, dezinfecție, izolare și tratamentul bolilor cronice de bază.