programareprogramare

Tratamente noi inovatoare pentru pacienții cu astm sever – experiența tratamentului complet personalizat!

Miercuri, 16. 03. 2022

Astmul este o boală cronică foarte de răspândită în zilele noastre afectând milioane de copii și adulți. Astma severă se poate trata prin terapie biologică pentru o viață de calitate mai bună. Din rezultatul investigațiilor efectuate medicul de specialitate determină profilul molecular al astmului pacientului și alege tratamentul cu anticorpi adecvat.

Tratamente biologice pentru pacienții cu astm sever – experiența tratamentului complet personalizat

Astmul este o boală cronică foarte răspândită în zilele noastre afectând milioane de copii și adulți. După datele WHO aproximativ 350 de milioane de oameni sunt afectați global. După EAACI pe continentul nostru se află aproximativ 150 milioane de oameni cu alergii. Numărul lor este în creștere continuă nu numai în țările dezvoltate ci și în țările în curs de dezvoltare.

Astmul înseamnă inflamația cronică, recurentă a căilor respiratorii mici și mari, având ca rezultat micșorarea calibrului. Poate să apară atât la copii cât și la adulți, majoritatea pacienților (80-90%) având și sensibilizare alergică.

Boala se manifestă prin dispnee, senzație de lipsă de aer, tuse seacă recurentă care se rezolvă spontan sau sub tratament medicamentos. Din punct de vedere epidemiologic subliniem numărul mare al pacienților, lungimea bolii, absenteismul cauzat la locul de muncă, la școală și scăderea definitivă a capacității de muncă.

Cine are astm sever?

Simptomele astmului de obicei se tratează cu succes însă 5-10% dintre pacienți prezintă dispnee, respirație greoaie sau crize astmatice pe lângă un tratament adecvat și corect administrat. În aceste cazuri putem vorbi de astm sever. Este foarte important să reevaluăm diagnosticul, să depistăm toate bolile anexe și să fim siguri că tratamentul adecvat se administrează cu tehnica corectă și în timpul potrivit. Dacă simptomele astmatice devin incontrolabile, pacientul prezintă crize repetate sau are nevoie de tratament cosrticosteriodic administrat per os/injectabil sau folosește des tratamentul bronhodilatator de criză (pompa) este recomandată apelarea la un specialist fiindcă cu ajutorul tratamentelor moderne și inovatoare povara astmului sever se poate înlătura.

Pacienții care au crize astmatice sau dispnee din cauza neaderenței/nerespectării tratamentului recomandat nu se considera a fi cu astm sever, ci trăiesc cu un astm neglijat. Este foarte important configurarea terapiei optime și îmbunătățirea relației pacient-medic fiindcă astmul neglijat poate să se transforme în astm sever rezultând în scăderea calității vieții.

De ce să te duci la medicul alergolog?

Fiindcă medicul specialist în alergologie și imunologie clinică înțelegând pe deplin funcționarea sistemului imunitar vă ajută în determinarea fenotipului molecular al astmului, astfel tratamentul personalizat va fi cu succes.

Ce se întâmplă la alergolog?

  • Se ia o anamneză amănunțită cu aprecierea calității vieții. Este foarte important documentarea corectă a tuturor tratamentelor anterioare.
  • Probe funcționale pulmonare
    • Spirometria pentru investigarea gradului de îngustare a bronhiilor
    • Măsurare NO în aerul expirat ne arată gradul inflamației în bronhii
  • Testare alergologică cutanată sau sangvină pentru depistarea corectă a sensibilizărilor alergice
  • Analize paraclinice simple pentru determinarea tipului de inflamație din aria bronșică a pacientului cu astm.

Din rezultatul investigațiilor efectuate medicul de specialitate determină profilul molecular al astmului pacientului și alege tratamentul cel mai optim și adecvat. Dacă pacientul optează pentru tratamentul recomandat medicul eliberează rețeta compensată, ulterior administrează agentul biologic și supraveghează tratamentul pe termen lung.

Ce înseamnă terapie biologică?

Anticorpi specifici inhibă reacția alergică sau înlătură inflamația pe nivel celular, împiedică eliberarea unor mediatori nocivi în circulația sanguină sau în țesutul pulmonar.

Scopul lor este de a înlătura recăderile, a stopa scăderea funcției pulmonare. Cu utilizarea tratamentului scade necesitatea de administrarea a corticosteroizilor orali sau injectabili și astfel crește calitatea vieții,. Având profil de siguranță excelentă se pot folosi la adulți și la copii care întrunesc criteriile pentru diagnosticul de astm sever.

Terapiile biologice se găsesc în forma de injecții cu administrare subcutanată. În funcție de tipul recomandat se administrează la intervale de 2 săptămâni – 2 luni, de către medic specialist adecvat. În România, acest tip de tratament, se consideră noutate dar în țările vestice tratarea astmului sever cu anticorpi specifici sunt folosite cu succes de câțiva ani. În țara noastră tratamentul molecular este cunoscut mai degrabă în domeniile de reumatologie sau oftalmologice, ca molecule magice pentru bolile retiniene.

Momentan, pentru tratamentul astmului sever sunt disponibile 3 feluri de tratamente biologice distincte, compensate 100% de către CAS, astfel pacientul eligibil primește tratamentul gratis.

Albert Optimun Medicals – focalizat pe sănătate!

Programări pe: numărul de telefon

Photo: Фото Молодая бизнесвумен с астмой, использующая ингалятор в офисе от автора AllaSerebrina