programareprogramare

Cum să alegem ochelari de soare?

Luni, 7. 03. 2022

Deși mulți dintre noi îi văd ca pe un articol de modă dincolo de valoarea lor estetică, ochelarii de soare ne pot proteja ochii dacă sunt aleși bine.

Încet, dar sigur, vine primăvara și ochelarii de soare reapar ca și un accesoriu preferat.

Deși mulți dintre noi îi văd ca pe un articol de modă dincolo de valoarea lor estetică, ochelarii de soare ne pot proteja ochii dacă sunt aleși bine.

Blogul nostru vine în ajutorul celor care ar dori să-și schimbe accesoriul, dar sunt pierduți în lumea termenilor specifici necunoscuți și a reclamelor confuze.

Cel mai important lucru este filtrarea razelor UV!

UV-ul este o gamă definită de unde ale radiației solare invizibile pentru ochi. Sunt cunoscute benzile de undă UVA, UVB și UVC, dintre care cea mai cunoscută fiind radiația UVB, care provoacă arsurile pielii și poate să cauzeze chiar și cancer de piele. Pe lângă protejarea corectă a pielii, trebuie să ne gândim și la protejarea ochilor, deoarece efectele nocive ale radiațiilor UV pot fi resimțite doar după o anumită perioadă, astfel dorim să atragem atenția asupra unei protecții adecvate din timp.

Ce se poartă ochelari de soare când e înnorat?

Razele UV pot pătrunde și prin nori, așa că ne pot deteriora ochii chiar și în absența soarelui arzător și vizibil! În mod normal, într-o oarecare măsură, și stratul cornean ai ochilor noștri ajută la filtrarea razelor UV, dar când devin supra-uzați se pot apărea inflamații, sau se poate dezvolta cataractă sau boli degenerative ale retinei.

Dovedit!

S-a demonstrat că statul la soare îmbătrânește pielea. Trebuie să știm că ochii noștri expuși regulat la radiațiile UV se îmbătrânesc la fel ca și pielea noastră.

Ce putem face?

Ochii noștri se auto-protejează împotriva razelor puternice ale soarelui prin reflexul de clipire a ochilor și lăcrimare, dar leziunile ușoare pot duce la dureri de cap și pot favoriza apariția ridurilor în jurul ochilor sau le pot adânci pe cele deja existente.

Pentru a evita aceste riscuri, se recomandă utilizarea protecției solare, ochelari de soare cu filtru UV și pălării care umbresc ochii.

Cum e bine să alegeți ochelarii de soare cu filtru UV?

Asigurați-vă că piesa selectată are filtru UV 100%!

Marcajul CE de pe tija/brațul ochelarilor vă asigură că filtrarea este garantată până la un minim de 380 nanometri (nm). Dacă este posibil, alegeți ochelari de soare cu protecție UV 100%, care protejează atât împotriva razelor UVA, cat si a razelor UVB.

Mult depinde și de forma potrivită – ochelarii de soare perfecte acoperă complet ochii, se potrivesc formei feței noastre, nu lasă razele soarelui să pătrunde de sus sau din lateral!

Lentilele de bună calitate sunt importante - deși mulți ochelari au protecție UV, dar cei de slabă calitate se zgârie foarte ușor și astfel razele dăunătoare pătrund cu ușurință prin lentile.

În munții înalți, radiațiile UV sunt foarte puternice și se recomandă utilizarea lentilelor închise (95%).

Atunci când alegem ochelarii de soare, avem tendința să alegem lentilele cele mai închise la culoare, deoarece credem că ne dau o protecție mai bună, însă cu cât lentilele sunt mai întunecate, cu atât pupila noastră se dilată și vederea devine mai slabă. În timp ce conduceți acest detaliu este foarte important. O alternativă mult mai optimă la lentilele foarte închise este utilizarea lentilelor mai puțin întunecate, dar polarizate.

Pentru pasionații de sporturi nautice sau șoferi, folosirea lentilelor polarizate este recomandată în special deoarece elimină deficiența vizuală cauzată de strălucire.

De ce ochelari de soare polarizați?

Cu siguranță mulți au observat popularitatea ochelarilor polarizați. Din ce în ce tot mai mulți producători de ochelari de designer au o gamă cu acest tip de lentile. Unii, ca firma Polaroid, a trecut total la producerea acestui tip de protecție solară.

Stratul polarizator pe orice tip de ochelari de soare însemnă un strat suplimentar de protecție. Acest strat permite razelor de lumină să pătrunde prin lentile pe direcția verticală, dar le împiedică să ajungă pe orizontală. Eliminând reflexiile orizontale de pe suprafețele netede creează o experiență vizionară mult mai bună; gândiți-vă doar la conducerea pe un drum umed sau în lumina directă a soarelui, la o înălțime de soare scăzută sau în strălucirea zăpezii. Astfel, acest strat polarizant oferă un confort mai mare și o experiență de conducere mai sigură, eliminând strălucirea și reflexiile luminii în condiții de lumină intensă.

Dezavantaj:

  • prin filtrarea razelor si reflexiilor care vin din planul orizontal suprafața ecranelor LCD devin mai greu vizibile.

Avantaj:

  • Elimină strălucirea și reflexiile care distrag atenția pentru o vedere mai clară și un contrast mai bun
  • Culorile se pot distinge mai bine în lumină puternică, tranziția va fi mai plăcută la umbră, astfel devin foarte plăcute de purtat pentru activități de agrement/zi de zi

Bine de știut

  • Ochelarii de soare polarizate nu oferă protecție suplimentară împotriva razelor UV
  • Cu cât o lentilă este mai închisă la culoare, cu atât este mai mare nivelul de polarizare, dar nu toți ochelarii de soare cu lentile închise la culoare sunt polarizate.
  • E bine să alegem lentile de ochelari care sunt suficient, dar nu prea întunecate pentru mediul activității planificate

Un brand faimos sau niște ochelari de designer nu reprezintă o garanție a protecției UV sau a polarizării adecvate!

Nu uitați copii!

Din experiența noastră, protecția ochilor copiilor noștri este neglijată, în cazul lor adulții aleg ochelarii de soare mai puțin conștient (se consideră mai puțin important, ținând cont de aspectele de modă la adolescenți etc.) ce conduce la dezvoltarea bolilor oculare care se trag adesea din copilărie. Cornea copiilor este mai expusă efectelor iritante ale razelor soarelui și multe afecțiuni ulterioare ar putea fi eliminate prin simpla purtare a unor ochelari de soare corespunzătoare cu efect protectiv.

Optica noastră are la dispoziție un test de polarizare pentru cei care doresc să verifice dacă ochelarii lor de soare preferați sunt doar un accesoriu la modă, sau un dispozitiv de protecție funcțional. În același timp, colegii noștri cu amiabilitate și bucurie vă ajută să alegeți forma potrivită, pentru că ochelarii Dvs. de soare trebuie să aibă și stil!

Pentru mai multe informații vă așteptăm în Optica Albert Optimun!

Albert Optimun Medicals – focalizat pe sănătate!

www.optimun.ro

Optică: 0770 11 22 66