programareprogramare

Căteva idei despre alergia la înțepătură de viespe și albină

Luni, 1. 05. 2017
Anul nou începem cu o veste bună! Alergia la înțepătura de viespe și albină se poate vindeca!

Să vorbim despre alergia cauzată de înțepăturile de insecte

Încetul cu încetul împreună cu încălzirea vremii natura și insectele s-au trezit De aceea trebuie să discutăm și de victimii de întâlniri cu prietenii mici țepoși.

În cadrul consultațiilor de alergologie foarte des auzim că „sunt foarte alergic la înțepăturile de țânțar”, fiindcă după înțepături pielea se tumefiază, se crează reacție locală iritativă. Acesta de obicei nu înseamnă o reacție alergică adevărată, numai o sensibilitate locală, modul de reacție a pielii la toxina din înțepătură. Înțepătura de căpusă transmite boli infecțioase, cauzează foarte rar reacție alergică.

La noi înțepăturile de viespe și albine cauzează consecințe neplăcute și mulți implicați se autoetichetează ca fiind alergici la aceste înțepături. Înțepăturile acestor insecte este chiar neplăcută, dar în majoritatea cazurilor e vorba de o reacție locală iritativă, deosebim următoarele feluri de reacții:

REACȚIE LOCALĂ – la locul înțepăturii apare roșeața, mâncărime și edemațiere de până la 8-10 cm. Reacție normală, se remite în câteva zile.

REACȚIE LOCALĂ EXTINSĂ – reacție peste 10 cm, se consideră consecință NORMALĂ, din cauza toxinei apare edemațierea dureroasă, roșie cu senzație de usturime arzătoare. Se tratează cu comprese locale reci și/sau unguente antialergice. Poate persista mai multe zile. Putem asocia și tratament medicamentos oral antialergic.

Atenție, reacția locală extinsă NU înseamnă alergie la înțepături de insecte și nu prezice consecințe grave ulterioare. Singura problemă poate să apară din cauza edemațierii la înțepăturile în cavitatea bucală sau în faringe.

REACȚIE GRAVĂ AMENINȚĂTOARE DE VIAȚĂ – suspicionăm alergie reală, dacă în urma unei înțepături de insectă apare una sau mai multe dintre următoarele simptome: dispnee, durere în piept, senzatie de constrângere faringiană, pierderea constiinței, prăbușirea tensiunii arteriale, vomitare, diaree, reacții ale pielii la locații distale de înțepătură.

În aceste cazuri trebuie anunțată ambulanța cât mai repede, și început tratamentul cu medicamentele la îndemână.

Cum diagnostizăm alergia la veninul de insecte?

La suspiciune, în cazurile justificate, consultația alergologică este indicată, mai ales dacă în urma unei înțepături de insectă s-a dezvoltat reacție amenințătoare de viață, în urma căruia poate să fie confirmat sau infirmat alergia prin analiză de sânge. Rezultatul pozitiv al analizei și antecedentele sunt necesare diagnosticului pozitiv! Trebuie diferențiate alergiile la veninul de viespe de veninul de albină, dar pot și coexista.

NU pot să aibă alergie la venin de viespe sau albine acei copii sau adulți care nu au fost înțepați niciodată de viespe sau albine.

Medicul specialist alergolog prescrie injecție cu Adrenalină (Anapen, Epipen) în cazul diagnostizării alergiei, și se explică folosirea lui în urgență.

Adrenalina este tratamentul de primă intenție în cazurile cunoscute de alergii, care poate să salveze viața (administrarea calciului este total ineficientă). Administrarea adrenalinei trebuie să fie urmată de administrarea medicației antialergice cu efect rapid și spitalizare pentru urmărire.

ALERGIILE DOVEDITE LA VENIN DE VIESPE SI ALBINĂ pot fi vindecate în 3-5 ani prin immunoterapie antiveninoasă, care poate să dea protecție chiar pe toată viața!

Trebuie să subliniem importanța prevenției – evitarea unei eventuale înțepături și păstrarea la îndemână a autoinjecției de adrenalină.

Cum putem evita o înțepătură de albină/viespe?

  • Să nu purtăm inbrăcăminte colorate, vii, parfumuri cu miros puternic dacă ieșim din casă!
  • Mâncărurile, băuturile și gunoiul să le ținem acoperite!
  • Să nu umblăm desculți în iarbă, numai în pantofi/papuci ca să evităm înțepăturile accidentale!
  • Să evităm prinderea insectelor!
  • Să nu manevrăm cuiburile de viespe sau a altor insecte.

Dr. Albert Kinga medic specialist alergologie și immunologie clinică

Pentru informații suplimentare vă rog să contactați Albert Optimun Medicals, Sfântu Gheorghe, www.optimun.ro