Dr. Albert Kinga, medic alergolog, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro
CE SUNT POLIPII NAZALI?
Polipii nazali sunt excrescențe asemănătoare polipilor care cresc pe mucoasa nazală și, în funcție de dimensiunea lor, pot obstructiona fluxul liber de aer în cavitatea nazală și sinusuri.
Conform datelor statistice, 5% din populație este afectată, iar țesutul proliferat asemănător polipilor poate cauza diverse simptome, cele mai frecvente fiind:
CUM AJUNG POLIPII NAZALI SĂ APARĂ?
Cauzele formării polipilor nazali nu sunt complet clarificate. În mod cert, în spatele apariției lor se află un proces inflamator cronic, de lungă durată, care afectează mucoasa nazală. Printre cauzele acestui proces inflamator, rinita alergică (febra fânului) și astmul existent au un loc important. De asemenea, devierea septului nazal, problemele cronice ale mucoasei nazale de cauză necunoscută la adulți sau bolile genetice pot contribui la formarea polipilor.
CE TREBUIE SĂ FACEM DACĂ NE RECONOCEM SINTOMELE (SAU PE ALE UNUI MEMBRU AL FAMILIEI)?
Prezența polipilor nazali este confirmată de un specialist ORL (otorinolaringolog) prin proceduri imagistice adecvate. În funcție de dimensiune, poate fi recomandat un tratament medicamentos simptomatic sau îndepărtarea chirurgicală.
DE CE REAPAR POLIPII NAZALI DUPĂ OPERAȚIE?
De obicei, nu se elimină cauza principală, ci doar simptomul. Procesele alergice joacă un rol principal în formarea polipilor nazali. Ar trebui să căutăm cauza principală, deoarece, dacă aceasta este eliminată, problema are mari șanse să nu reapară. Aș recomanda o consultație alergologică pentru pacienții cu probleme polipoase recurente, rezistente la tratament sau care au fost operați. Rinita alergică este diagnosticată de un medic alergolog prin teste speciale; un simplu examen al mucoasei nazale nu este suficient pentru a stabili diagnosticul.
CE OBSERVĂ UN ALERGOLOG ÎN PRACTICA DE ZI CU ZI?
(Real life, Háromszék, opinia Dr. Albert Kinga, specialist alergolog)
Am întâlnit foarte mulți copii care au fost supuși intervențiilor chirurgicale pentru polipi nazali și care au ulterior simptome respiratorii. Cele mai frecvente sensibilizări alergice la acești copii sunt cauzate de acarienii de praf și polenul ierbii, unii dintre aceștia având febră fânului, iar mulți dintre ei sunt deja astmatici sau au avut cel puțin un episod de wheezing (respirație șuierătoare). Un sfert dintre aceștia suferă de wheezing recurent, fără un tratament adecvat. Din analiza istoricului lor, majoritatea nu au fost niciodată investigate din punct de vedere alergologic.
CE AR TREBUI SĂ FACEM?
În primul rând, trebuie să excludem sau să confirmăm cauza alergică. Dacă problema este mecanică, aceasta poate fi corectată. Dacă se dovedește că este vorba de alergie, aceasta trebuie tratată, deoarece dacă eliminăm cauza principală, simptomele nu mai revin. Rata de succes a îndepărtării chirurgicale a polipilor formați pe baza rinitei alergice este comparabilă cu încercarea de a rezolva o problemă de holte în grădină prin simpla nivelare a pământului săpat de o vulpe, fără a se ocupa de exterminarea vulpii. Sensibilizarea alergică poate fi complet tratată prin imunoterapie specifică alergenilor, iar simptomele rinitei alergice și ale astmului alergic vor dispărea. Astfel, reapariția polipilor, necesitatea unor intervenții chirurgicale repetate și evoluția rinitei alergice în astm pot fi evitate.