programareprogramare

Să vedem clar în cataractă!

Luni, 18. 01. 2021
Cataracta sau albeața înseamnă opacifierea cristalinului ochiului, este un fenomen normal de îmbătrânire asupra căruia nimeni nu face excepție. Cataracta poate fi rezolvată relativ ușor, dar neapărat nedureros și repede prin operație. Operația nu necesită

Cataracta sau albeața înseamnă opacifierea cristalinului ochiului, este un fenomen normal de îmbătrânire asupra căruia nimeni nu face excepție. Toată lumea observă și acceptă modificările pielii, cum devine mai aspră și fața se umple de riduri, un fenomen asemănător se decurge și în cristalinele noastre. Transparența cristalinului este rezultatul unui echilibru intern foarte fin menținut de membrana cristaliniană. De exemplu, în pălincă dacă turnăm apă în ea devine tulbure, opalescentă. Un fenomen asemănător se întâmplă și cu cristalinul ochiului, când prin procesele de îmbătrânire, echilibrul apos este disturbat. Nu putem preconiza exact când ajunge ochiul la acest punct de opacifiere și nici cum evoluează, dar numai puțin norocoși ajung să evite pe parcursul vieții. Durata prelungită de viață și nevoia crescută de vedere au crescut firesc și numărul intervențiilor operatorii.

Stilul de viață accelerat și evoluțiile tehnologice au creat o nevoie ridicată de acuitate vizuală, să ne gândim numai la telefon. Acum 30-40 de ani nici telefoanele fixe nu erau folosite pe scară largă, în schimb acum aproape toată lumea are un telefon mobil pentru a ”scădea” distanța socială. În zilele noastre bunicii se uită la pozele nepoților pe un dispozitiv electronic. Situația este identică și cu televizorul. Indiferent cum au crescut diametrele dispozitivelor electronice, suntem dornici să vedem și să percepem din ce în ce mai multe informații utile, necesitând creșterea calității vederii.

Cataracta senilă scade atât cantitativ cât și calitativ vederea. La început nici nu se conștientizează scăderea propriu zisă, simțindu-se o senzație de oboseală. Cu trecerea timpului lumina becurilor începe să fie insuficientă și petrecem din ce în ce mai puțin timp cu teme care necesită vedere precisă, devin cu timpul dificile. Multe persoane dau din umeri și le evită, considerându-le inutile, de ce să ne uităm la televizor, să citim sau să facem rebusuri, de ce să croșetăm… Cu timpul vine autoizolarea scăzând și capacitatea de orientare. Nu merită, nu e nevoie să se aștepte acest punct care scade mult calitatea vieții.

Cataracta poate fi rezolvată relativ ușor, dar neapărat nedureros și repede. Mulți trag timpul și evit vizitele medicale că se sperie numai auzind cuvântul „operație”. După ce trec de intervenția propriu zisă această frică pare nejustificată și irațională. Ochiul este poate cel mai complex organ de simț uman și informațiile despre lumea reală transmisă afectează majoritatea vieții, operația cataractei este minim invazivă și ”ușoară” (cel puțin pentru pacient). În zilele noastre nu se mai practică leacurile băbești că ”trebuie să se aștepte până se coace”cataracta, contrar o operație timpurie previne declinul fizic și mental al vârstnicului. Reabilitarea vizuală după operație este ajutată de tehnicile moderne de măsurat și de instrumentele chirurgicale avansate dacă altă patologie oculară nu dăunează vederea.

Operația nu necesită pregătire specială din partea pacientului. În decursul consultației oftalmologice se măsoară și se calculează dioptria se decide tipul cristalinului artificial de implantat. Intervenția necesită sterilitate, este imperioasă eliminarea oricărui posibilitate de infectare, adică a pătrunderii bacteriilor în ochi. Operația este nedureroasă, anestezia, amorțeala fiind efectuată cu picături anestezice (FĂRĂ injecție), deci fără durere, pacientul nu simte nimic. Un alt avantaj al picăturilor anestezice în contra injecției este lipsa sângerării, în acest fel pot fi operați în siguranță și pacienți sub tratament anticoagulant (de exemplu pacienți cardiaci tratați cu Trombostop). Tehnica operatorie actuală are la bază un aparat modern cu vibrații ultrasonice, cu care se reușește lichenificarea și extracția materialului cristalinian și implantarea unui cristalin artificial pe o incizie mică de 2.2 mm. Durata operației este de obicei 10-15 minute după care pacientul poate să plece acasă fără interdicții majore. La domiciliu nu este nevoie de îngrijire specială doar se recomandă folosirea câtorva picături topice de 3-5x/zi. Controalele postoperatorii se fac a doua zi și la o distanța de o lună de la intervenție.

Avem veste bună și pentru generația mai tânără purtătoare de ochelari! Cele descrise anterior s-au focalizat mai mult la cei cu vârstă înaintată, dar evoluția cristalinelor artificiale și a metodelor de măsurat și calcul, avem libertatea de a calcula rezultatul operator la vedere bună de distanță, chiar independență de ochelari indiferent de dioptriile purtate anterior. Deci este o posibilitate viabilă și permanentă de corecție dioptrică și eliminarea ochelarilor printr-o intervenție nedureroasă de 15 minute. De aici s-a pornit la drum chirurgia cristaliniană refractivă, când un pacient purtător de ochelari, dar altfel cu ochi sănătoși (fără cataractă) se practică operația de extracție a cristalinului transparent și implantare de cristalin artificial pentru a echilibra dioptric ochiul și prin aceasta metodă a elimina definitiv nevoia de ochelari.

Cu informații suplimentare vă stau la dispoziție în cadrul unei consultații de specialitate.

Dr. Albert András, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale

Albert Optimun Medicals – cu focus pe sănătate!

www.optimun.ro

Programări: 0770 11 22 55