programareprogramare

Infecția Covid-19, alergii, astm

Duminică, 22. 03. 2020
Infecția Covid-19, alergii, astm - consecințe, recomandări pentru pacienți

INFECȚIA COVID - 19, ALERGII, ASTM

În ultimele zile am fost abordată de mulți pacienți astmatici, cu diferite alergii (rinită alergică, dermatită atopică, wheezing recurent etc.), toți aveau aceeași întrebare: ce se întâmplă, dacă vor fi infectați cu virusul corona, dacă boala de bază afectează evoluția bolii?

Am facut totul ca să mă informez, documentez din surse științifice pertinente, autentice, și din datele obținute încerc să răspund pe înțelesul tuturor la întrebările ivite. Nu există studii pe număr destul de mare de cazuri (nu a trecut destul timp, energie, prioritate, etc), dar au fost deja publicate câteva studii de cazuri din China, a căror rezultate cumva sunt consonante:

Ce știm?

Conform Centers of Disease Control and Prevention (CDC) simptomele cele mai dese ale infecției cu virusul Corona sunt: febra, tuse seacă, dispnee respiratorie, adinamie, durere musculară. În afara de aceste trebuie să mai amintim și scăderea simțului mirosurilor și o posibila simptoma ar fi și diareea. Virusul este foarte contagios și se transmite prin picăturile Pfuegge.

Care sunt grupurile mai afectate?

Cei mai defavorizați și susceptibili la forme mai grave ale bolii sunt vârstnicii și cei cu boli de bază cronice grave, ca

  • Diabet zaharat
  • Bolile cardiace
  • Boli pulmonare cronice

Ce am dori să știm?

Din datele pe care le avem la dispoziție putem să extrapolăm că cei cu rinită alergică (diverse alergii la polen, acarieni sau mucegai, epitelii animale), copii cu wheezing recurent sau cu alte boli alergice care afectează pielea (dermatite atopice, dermatită de contact, urticarie) NU SUNT mai susceptibile de contaminare și după o eventuală infectare nu produc forme mai grave față de populația generală. Deci acești pacienți fac parte din grupul persoanelor cu risc normal, dar aceste rezultate trebuie validate pe parcurs de studii mult mai ample.

Problema celor cu boli cronice pulmonare este mai delicată. Cele mai dese boli cronice pulmonare din zilele noastre sunt astmul și bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC). Se pare, cum de altfel ar fi firesc, că virusul COVID-19 probabil lezează mai tare căile respiratorii deja afectate. Ravagiile arată corelație inversă cu nivelul de control al bolii de bază. La astmatici pot apărea exacerbări (agravarea bolii), ce înseamnă că pacienții din categoria cu astm bine controlat terapeutic, să știe să folosească medicamentul reliever, de criză, să-si autogestioneze o eventuală criză astmatică. Sub nici o formă NU este recomandat sistarea sau modificarea tratamentului zilnic - stabilit de medicul curant - din proprie inițiativă de către pacient.

Recomandarea ghidului cel mai important (GINA) privind tratamentul astmului sună astfel: Pacientii cu astm ar trebuii sa continue sa-si utilizeze medicatia inhalatorie pe tot parcursul epidemiei cu COVID-19”

Ce trebuie făcut?

  • Trebuie urmat riguros schema zilnică de tratament prescris de medicul specialist.
  • Trebuie urmat planul de acțiune în exacerbare/criză astmatică (asthm action plan), dacă devine necesar
  • Trebuie evitat toate triggerele care produc crize (alergeni ) – ATENȚIE a început sezonul de polen
  • Cei care au întrebări, sau nelămuriri legate de folosirea medicamentelor inhalatorii, pot să consulte și documentația alăturată

https://www.cdc.gov/asthma/inhaler_video/default.htm

În situația actuală medicul de familie continuă prescrierea tratamentului antiastmatic și după expirarea scrisorii medicale de la medicul specialist până la sistarea stării de urgentă (chiar și în urma unei consultații telefonice).

Pacienții cu BPOC au un pronostic mai sumbru, putând prezenta forme mai severe ale bolii.

Pacienților cu boli respiratorii cronice este indicat menținerea/continuarea exercițiilor fizice sportive ușoare dar susținute. Condiția fizică bună ajută la menținerea unui echilibru psihic indispensabil în situații de criză.

Fiind sezonul de polenizare a arborilor timpurii trebuie subliniate diferențele majore între simptomele de exacerbare a rinitei alergice și a infecției COVID-19. Alergia niciodată nu cauzează dureri musculare, febră și dispnee, dar devin mult mai dese puseurile de strănut în salve care pot fi acompaniate de senzație de usturime în nas. Această senzație lipsește la infecțiile virale. Din păcate tusea seacă poate să apară și la alergici, mai ales când boala nu este suficient controlată medicamentos. Dispneea (dificultatea în respirație) poate fi semn datorat infecției COVID-19 (din cauza apariției pneumoniei extinse), și nu apare la răceli simple sau alte infecții virale ca influenză, și nici în rinite alergice (exceptând cazurile grave ale pacienților netratați).

Din considerente de PREVENȚIE, pentru evitarea contactării și răspândirii infecției COVID-19, cabinetul nostru de alergologie lucrează cu program limitat, prioritizând importanța evitării/extinderii infecției. Informații suplimentare și programări în situații de urgență pot fi obținute telefonic la 0267318786 în intervalul de lucru prescurtat.

Puteți accesa cu încredere Blogul alergologic de pe site-ul nostru www.optimun.ro. Avem intenția să partajăm mai multe informații utile pe cale online următoarea perioadă.

Ofer pacienților posibilitatea de a face consultații online, pentru detalii vă rog să vizitați pagina de deschidere a acestui blog.

DE STIUT:

Cel mai important lucru este oprirea răspândirii infecției virale, ce putem obține prin a ne proteja, spăla pe mâini , izolare și tratamentul bolilor cronice de bază.

Cu respect,

Dr. Albert Kinga

Medic specialist alergologie și imunologie clinică

Bibliografie

  1. https://acaai.org/news/important-information-about-covid-19-those-asthma?fbclid=IwAR2mfj0MzgAiJ8eBtp0YLXEfV1hgu4G7oDnxg54pdAfYGGRKl_lEO1zdxj4
  2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/asthma.html?fbclid=IwAR1e14nIj0JFhNI9l2S3B2JM5VNsqUPXNEdLhVx_qT2dTpzhpZEfB5eTABU
  3. https://medicalxpress.com/news/2020-03-asthma-covid-.html?fbclid=IwAR1QOoSjLvqKJ-8_KpQL97TBBEw-l_ymHlM9dJwuSo5RZH2XmhPeMts1WaE
  4. https://novel-coronavirus.onlinelibrary.wiley.com/
  5. https://ginasthma.org/recommendations-for-inhaled-asthma-controller-medications/