Dr. Albert Kinga: Eczeme pe mâini în timpul epidemiei cu coronavirus
Roșeața mâinilor,tegumente subțiate,piele cu tendință de fisurare, crăpare, leziuni dureroase? Eventual răni, cruste pe suprafața dorsală a măinilor? Toate acestea pot fi diferitele manifestări ale eczemei mâinilor. De obicei aceste simptome sunt cunoscute de pacienții cu dermatită atopică sau dishidrozică, dar spălatul excesiv, dezinfectanți și folosirea mănușilor cauzează la mulți copii și adulți reacții iritative pe mâini sau antebraț.
Spălarea regulată a mâinilor și utilizarea dezinfectanților prezintă fără îndoială cea mai bună metodă de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus pe tegumente, importanța lor fiind este indiscutabilă. Totodată este important să discutăm și de ameliorarea efectelor adverse cauzate de aceste metode de prevenție, mai precis de apariția și evoluția eczemelor!
Cum apare?
Spălarea extensivă a mâinilor – pentru prevenția răspândirii coronavirusului este foarte important spălarea frecventă a mâinilor și folosirea substanțelor detergente antibacteriene, cel mai des săpunuri lichide. Aceste substanțe aderă mai bine de piele decât săpunurile solide. Nelegat de formă, săpunurile, deshidratează pielea și prin proprietatea lor de detergenți elimină și stratul superficial lipidic (de barieră) al pielii. Cu cât efectul antibacterian este mai pronunțat, cu atât și efectele nedorite amintite mai sus sunt mai intense pe pielea mâinilor. Folosirea apei calde deschide porii și efectul desicant al pielii afectate este și mai pronunțată.
Geluri de mână dezinfectante – cei care nu reușesc să spală destul de frecvent mâinile de obicei folosesc mult mai mult dezinfectante de mână. Acestea de obicei sunt sub formă de gel ușor absorbante, foarte eficace în apărarea anti-coronavirus, dar usucă și deshidratează pielea din cauza proprietății alcoolului din compoziție. Putem avea o senzație falsă de netezime și umectare a mâinilor după folosință.
Folosirea mănușilor – mănușile pe bază de latex sau nitril apără mâinile prin oprirea contactului cu mediul înconjurător, dar creează prin această blocare un mediu transpirat care la urma lui deschide porii pielii și provoacă o pierdere de lichid excesivă prin pielea mâinilor, mult mai accentuată decât am închipui. Senzație falsă la scoaterea mănușilor – piele suplă și caldă. Problema este că realmente am excretat prin sudoare și suprafața naturală de barieră și conținutul protectiv de apă (efect de saună).
Dezinfecție permanentă – în interesul opririi răspândirii virusurilor folosim și în locuințe mult mai multe și puternice dezinfectanți, de obicei pe bază de clor, care fără utilizarea mănușilor protective, irită și în mod direct pielea mâinii și a antebrațului.
Cum arată eczema?
De obice primele semne sunt piele uscată, fragilă, senzație de tensiune care după agresare continuă arată semne de roșeată, care ulterior devine permanentă. Etapa următoare este caracterizată de prezența senzației de disconfort (mâncărime, usturime, durere) și apariția unor leziuni, mici, micropapulare, zemuinde pe partea dorsală a măinilor, fața laterală a degetelor, mâncărime accentuată. Pielea sensibilă se scrapă, apar fisuri și zone de grataj,acoperite cu cruste, devine inflamată, dureroasă.
Care este cauza?
În majoritatea cazurilor se datorează unei reacții iritative, o dermatită de contact (eczemă) cauzată de efectele nocive descrise mai sus. Poate să afecteze adulți (mai ales personalul sanitar prin expunere profesională) și copii.
Deși rareori stă la bază o alergie adevărată, pacienții de obicei consideră a fi o reacție alergică la săpun, la un dezinfectant, la mănuși etc. Între-adevăr acești factori declanșatori stau la baza fenomenelor. Prin deteriorarea stratului cutanat superficial, apa acumulată în zonele mai adânci a pielii se pierde, se elimină și pielea pur și simplu se usucă. Dermatita de contact iritativă prezintă un factor de risc pentru sensibilizare alergică ulterioară.
Abordare terapeutică
Spălarea corectă și frecventă a măinilor, aplicarea dezinfectanțiilor sau folosirea adecvată a mănușilor de protecție sunt factori esențiali în combaterea infecției COVID-19 prin urmare nu ne găndim la reducerea măsurilor de protecție, tratăm eczema prin următoarele metode:
Este foarte important să stergem pielea prin tamponarea fină a umezelii după care aplicăm crema de măini. Această metodă este mai greu aplicabilă după folosirea dezinfectanților, astfel pentru prevenirea exacerbării sau înrăutățirii eczemelor este mai degrabă recomandată spălarea mâinilor decât aplicarea gelurilor dacă este realizabilă. Dacă facem curățenie în casă este recomandat folosirea mănușilor de protecție, urmat de aplicare cremă reparatoare.
Pentru prevenirea apariției eczmei iritative sau tratamentul formelor ușoare este posibilă și acasă prin folosirea cremelor, emolientelor reparatoare care hidratează pielea ucată și totodată formează a peliculă protectoare pe supafața pielii, prevenind deshidratarea repetată. Căteva exemple pentru creme reparatoare ar fi Dexyane MeD, Cicaplast Manis, Cicaplast, Dermalibour+Barrier, ABCDerm Hidratant, Xeracalm AD, Cicalfat etc, aceste dermatocosmetice se pot găsi în farmacii. Personal prefer crema Exomega control emollient cream.
În caz de forme mai avansate (infecții locale, piele inflamată, dureroasă etc) este nevoie de ajutorul unui medic specialist!
Pentru diferitele opțiuni de consultație online vă rog să vizitați pagina web www.optimun.ro
Cele mai frecvente greșeli
Dacă aplicăm crema numai cănd problema este vizibilă, dermatita revine foarte rapid. Este recomandat să se integreze în rutina zi de zi hrănirea corectă și regulată a tegumentelor predispuse uscăciunii.
Dacă aplicăm tot ce găsim acasă, creme cu conținut de corticosteroizi fără recomandarea medicului specialist, poate să aibă efecte secundare nedorite (de ex. piele subțiată sau suprainfectată)
Greșeala cea mai frecventă este neglijarea folosirii dermatocosmeticelor speciale și preferarea cremelor cu corticosteroizi, care ajută într-un mod spectaculos în căteva zile dar efectul lor nefiind de lungă durată fără emoliente aplicate regulat.
Important!
Nu există panaceu! Niciun specialist nu poate să recomadă tratament miraculos care rezolvă problema în instantaneu! Tratamentul dermatitei iritative durează și cazurile complicate necesită consult de medic specialist!
Dr. Albert Kinga
Medic specialist alergologie și imunologie clinică
Pentru diferitele opțiuni de consultație online vă rog să vizitați pagina web www.optimun.ro