Tompalátás, kancsalság, szemtorna, látásjavítás

2020.02.18., kedd
Tompalátás, kancsalság, szemtorna, látásjavítás - Korszerűen felszerelt szemészeti rendelőnkben lehetőség nyílik kisgyermekek fénytörési hibájának fájdalommentes, komplex kivizsgálására és a diagnosztizált esetek megoldására

Dr. Albert András - Tompalátás, Kancsalság, Szemtorna, Látásjavítás

Egy krónikus, invalidáló betegség tudata frusztráló a család minden tagjára és minden napjára nézve.

Korszerűen felszerelt szemészeti rendelőnkben lehetőség nyílik kisgyermekek fénytörési hibájának fájdalommentes, komplex kivizsgálására és a diagnosztizált esetek megoldására. Gyerekkori látásproblémák nagy része szemüveg viselésével korrigálható.

Maguk a látáshibák nagy része genetikailag determinált, vagyis öröklődhetnek, gyakori a családi halmozódás jelensége.

Sok országban a tompalátás diagnózisa kizáró jellegű olyan foglalkozásokra nézve, ahol a látás minősége döntő jellegű. A gyermek felnőve nem lehet professzionális sofőr, nem vezethet repülőgépet, nem lehet rendőr, vagy hivatásos katona. Mivel a lustább szem elveszti „látó” funkcióját, továbbiakban egy eltérő mozgást végez a szemgödörben, vagyis nem mozog egyformán a két szem – kialakul a kancsalság. Ezt előrehaladott esetben külső szemlélő is észreveheti, a gyermek iskolai csúfolódás célpontjává válhat, szorongást idézhet elő, kamaszként depressziós periódusok jelentkezhetnek. A látássérült gyermek szülőjének jellemző félsze, hogy a gyermek elveszítheti a jobban látó szemén is a látását (több szemészeti vagy szisztémás betegség járhat látás csökkenéssel, cukorbetegség, veseproblémák, immunrendszert érintő megbetegedések, traumák, balesetek), ezért sokszor hiperprotektív nevelést alkalmaz. A burokban nevelkedett, betegségtudatos gyermek nehezebben szocializálódik és hajlamosabb depresszív manifesztációkra. Határozott véleményünk, hogy ezen látássérült gyermekek rehabilitációja esélyt jelentene úgy a gyermek mint az egész családjának egy teljesebb életre.

Célunk azon gyermekek segítése, ahol a kancsalság nem műthető, a tompalátó szem nem javítható szemüveg viselésével. Az időben felismert és gyermekkorban megfelelő fejlesztő gyakorlatokkal kezelt esetek, nagy eséllyel, visszafordíthatóak. Felnőttkorban sajnos már egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben javítható. Ezt a látási újra-tanulási folyamatot eddig a jobban látó szem időszakos takarásával próbálták elérni, az általunk javasolt fejlesztő szoftver azoknak kínálna megoldást, ahol a szem takarásával csak időszakos vagy részleges eredményt sikerült elérni, illetve ahol nem sikerült kivitelezni a takarást.

A leragasztásos módszer kivitelezési nehézségekbe ütközhet, kisebb gyermekek nehezen toleráljak, hogy hónapokon keresztül naponta 1 - 4 órát lefedjék jobban látó szemüket, nagyobb gyermekek esetén pedig társaik előtti szégyenérzet léphet fel a módszer alkalmazásával, a szülő állandó ellenőrzésre kényszerül.

Az általunk javasolt fejlesztő szoftver számítógép vezérelte videojáték szerű program, (aktív 3D technológia és xbox konzol segítségével), használata egyszerű a Y és Z generáció tagjainak, a családok kisebb erőbefektetéssel hamarabb látnak ellenőrzött javulást.

A pontos diagnózist követően a vizuális rehabilitáció 2 részből állhat, első a szakrendelőben történik, a gyerek részt vesz 10 egymást követő 30 perces fejlesztésen (videojáték szerű, fájdalommentes), az ülések végén ellenőrizve a látást, követhető a javulás, majd második fázisként az otthonában folyathatja online a fejlesztést. Egy teljes kezelési csomag átlagosan 30- 50% látásjavulást eredményez, attól függően, hogy milyen életkorban kezdi a gyermek és mi az alapprobléma.

Szakmai szemmel nézve, egy olyan, valóban gyógyító alternatívát ajánlunk az érintett gyermekeknek, ami eddig nem volt számukra elérhető. Az aktív 3D technológián alapuló, a gyerek tudatos részvételét igényelő rendszernek hatása más az agyra, mint az eddig alkalmazott takarási, penalizációs, módszer (a jobban látó szem letakarása). A számítógépes program az agyat készteti arra, hogy mindkét szemet használja a látáshoz, ne csak a jobbikat, így gyakorlatilag az agy újra tanul látni a rosszabb szemmel együtt és a kancsalság kiegyenlítődik.

Az érintett gyermekek rehabilitációja folyamatban van, vannak gyermekek akik már túl vannak a letakarásos módszeren, az ő esetükben kiegészítő kezelésként javasolnánk a szoftver használatát, mivel (ezzel gyakorlatilag a gyengébbik szemet sarkallják munkára), Azok a gyermekek, akiknél a letakarás nem volt kivitelezhető, tehát az eddigi rehabilitációs lehetőségben nem tudtak részt venni, új esélyt kapnak a látásuk fejlesztésére.

Egyoldali látássérült gyermekek esetén egyik szem átveszi az uralmat a másik felett és a gyengébb szem látása eltompul, a gyermek megszokja, számára természetes, ahogy gyakorlatilag lát, és nem ismeri fel, hogy tulajdonképpen csak egy szemmel. A látásprobléma jellemzője, hogy a folyamat nagyon kicsi korban alakul ki, és amennyiben nem társul hozzá kancsalság, hiányzik a külső tényező, ami felhívja a szülő figyelmét a problémára. Gyakorlatilag, mire a gyermek beszélni kezd, vagy abba az életkorba jut, hogy felismerhetné, szóvá tehetné, hogy valami gond van a látással, már kialakult a tompalátó szem és megszokta az állapotot. Mire látszik, hogy a két szem nem együtt mozog, már kialalult a tomplátás. Jellemző diagnosztikus kor a tompalátásra az iskolakezdés, amikor kiderül, hogy csak az egyik szem lát. Még ekkor sem késő megpróbálni bevonni a lusta szemet a látásba, de nyilván kevesebb a javulás mértéke, mint kora gyermekkorban.

Módszerünk fájdalommentes, szakember felügyelete alatt történik, rövid és az eredménye látványos. A számítógépes, 3D szemüveget igénylő program használata gyermekbarát, az Y és Z generációból kikerülő látássérült gyermekek számára testközeli feladat, szívesen csinálják, játéknak fogják fel. Mivel látásuk napról napra javul, a gyermeknek sikerélmény társul a cselekvéshez, ami javítja az otthon is végezendő feladatokban a hajlandóságát.

Célunk látássérült gyermekek vizuális rehabilitációja, esélyt adni egy teljesebb életre. Hivatásunk az orvoslás - reményeink szerint ez példaértékű lehet minden ember számára.

Bővebb információk egy szemészeti kivizsgálás keretében.