Tisztánlátás Szürkehályogban!

2021.01.18., hétfő

A szürkehályog vagy katarakta, a szemlencse elhomályosodását jelenti, az átlagos öregedési folyamat része, mi alól egyikünk sem lehet kivétel. A szürkehályog (katarakta) relatív egyszerűen, de mindenképpen fájdalommentesen, gyorsan műtéti úton megoldható.

„Arra figyeltem fel, hogy egyre többen furcsán néznek rám… Megkérdeztem barátnőmet, Manyi nénit, vajon mi lehet az oka? Meglepetésemre azt válaszolta, hogy az utóbbi időben foltosabb, piszkosabb ruhában kezdtem járni, valami gond lehet a mosógépemmel… Nem vettem észre, hogy a fehér szürkébb lett, de még úgy tűnt jól látok.”

A szürkehályog vagy katarakta, a szemlencse elhomályosodását jelenti, az átlagos öregedési folyamat része, mi alól egyikünk sem lehet kivétel. Azt mindenki látja és tudatosítja magában, hogy az évek elteltével hogyan jelennek meg a először a finom szarkalábak szem körül, majd az egész bőrünk ráncosodni kezd, pedig ugyanez történik a szemlencsénkkel is. A lencse átlátszósága egy nagyon kifinomult belső egyensúlyon múlik, amit a lencsetok membrán szerepe tart fenn. Próbált már valaki pálinkát felvizezni? – megzavarosodik. Ez történik, ha a szemben- a természetes öregedési folyamat részeként- az egyensúly megbomlik. Természetesen nem tudjuk előre megmondani, hogy kinek mikor következik be az a pillanat, amikor a homályosodás (szürkülés) elindul, de csak a nagyon szerencsések tudják elkerülni életük végéig. Az egyre hosszabb élettartam és a nagyobb látásigény a beavatkozások szükségességét természetszerűen megnövelte.

Rohanó, felgyorsult és technológiailag fejlődő világunk megnövelte az emberek látás igényét is, gondoljunk csak a telefonokra. Amíg 30-40 évvel ezelőtt még tárcsázós fix telefonok is kis számban voltak, addig most mindenkinek mobiltelefonja van, hogy „lecsökkentse” a távolságot az emberek között. A nagyszülők is egyre gyakrabban nézegetik unokáik fényképeit telefonjuk kijelzőjén. Ugyanez a helyzet a tévé esetén is. Hiába nőttek meg a TV készülékek képátmérői, annál több információt akarunk látni rajta, jobb látást igényelünk.

A szürkehályog mennyiségileg és minőségileg is rontja a látást. Eleinte nem is tudatosodik ez a változás, csak egy fokozott fáradtság jelentkezik, majd a lámpák fénye tűnik gyengébbnek és egyre kevesebb időt töltünk a pontos látást igénylő feladatokkal mert egyre inkább nehezünkre esik. Sokan ilyenkor legyintenek, hogy mit is annyit TV-t nézni, vagy olvasni és lassan elszigetelik magukat a külvilágtól, már a mozgás is korlátozódik a látás romlása miatt. NEM szabad, NEM érdemes ezt kivárni, mert az életminőség rovására megy.

A szürkehályog (katarakta) relatív egyszerűen, de mindenképpen fájdalommentesen, gyorsan megoldható. A műtét hallatán sokan megriadnak, és ez az egyik oka a halogatásnak is, pedig utólag apróságnak tűnik az egész, indokolatlannak az addigi félelem. A szem talán a legösszetettebb érzékszervünk és az általa biztosított információ tölti ki életünk nagy részét, de a katarakta műtét ennek ellenére nagyon letisztult, egyszerű. Ma már nem érvényes a régi kijelentés, hogy hagyni kell „megérni a hályogot”, sőt az ellenkezőjét valljuk, a minél hamarabbi műtét megakadályozza a fizikális és mentális leépülést. A modern mérési és műtéti technikának köszönhetően nagyon jó eredmények érhetőek el, a látás teljesen helyreállítható, ha más szembetegség ezt nem korlátozza.

Különös előkészületet nem igényel a műtét. A szemészeti konzultáció folyamán lemérődik a szemlencse, meghatározódik a beültetendő lencse dioptriája és típusa. A műtét teljes sterilitást igényel, hogy a szem belsejébe ne juthasson be semmiféle baktérium. Az érzéstelenítés cseppekkel (NINCS injekció), vagyis fájdalmatlanul történik, amint az egész műtét is fájdalommentesen zajlik. A cseppérzéstelenítés másik nagy előnye, ugyancsak az injekció kihagyásából ered, hogy nem okoz bevérzést, vagyis vérhígító kezelés mellett is BIZTONSÁGBAN alkalmazható. Aktuálisan legelterjedtebb módszer a modern ULTRAHANGOS (népnyelven „lézeres”) technikán alapszik, amikor csak egy 2.2 mm széles seben keresztül történik meg az elhomályosodott szemlencse (katarakta) eltávolítása és a műlencse beültetése. A műtét időtartama 10-15 perc, ami után a beteg haza is mehet. Otthonában használ pár cseppet kezelésnek, de különösebb ellátást nem igényel már. Műtét utáni ellenőrzést a műtét másnapján és egy hónapra kell végezni.

Jó hírünk van a fiatalabb, szemüveget viselő generáció számára is! Eddig az idősebb generáció látására fókuszáltunk, de tekintettel arra, hogy a műlencsék és mérőeszközeink fejlődése lehetővé tette, hogy minden szemet a kívánt dioptriára állítsunk, vagyis jó távollátásra, vagy akár szemüveg-függetlenségre, így a szemüvegviseléstől megszabadulni vágyó fiataloknak is nagyszerű alternatívát jelenthet a szemlencsét kicserélő műtéti beavatkozás. Ez annyit jelent, hogy egy negyedórás, fájdalommentes beavatkozást követően nem számít milyen szemüveget hordott a beteg műtét előtt, utána már nagy eséllyel nem lesz szüksége rá. Ebből a gondolatból nőtte ki magát a refraktív lencsesebészet, amikor egy egészséges (nem szürkehályogos) de szemüveget hordó ember szemét megműtve kijavítható a dioptria és megszüntethető a szemüveg szükségessége.

További információval szívesen állok rendelkezésükre egy konzultáció keretén belül.

Dr. Albert András szemész főorvos

Albert Optimun Medicals – fókuszban az egészség!

www.optimun.ro

Időpont egyeztetés a 0770 11 22 55 telefonszámon