Allergológia, klinikai immunológia

Az allergológia az a szakterület mely az allergiás betegségek megelőzésével, felderítésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, de ide tartozik a krónikus allergiás betegek követése is.

Köztudott, hogy utóbbi időben az allergiás megbetegedések száma, komplexitása és súlyossága növekvő tendenciát mutat. Ha napjainkban minden harmadik ember allergiás valamire vagy volt valamilyen allergiája akkor vélhetőleg 2050-ben ez a szám 4 milliárdra lesz tehető (kb. minden második ember).

Egy allergológiai vizsgálat minden olyan esetben ajánlott, ha visszatérő légzőszervi tünetek lépnek fel (nátha, visszatérő száraz köhögés, rekurrens wheezing - ziháló vagy nehéz légzés), szem irritációt tapasztalnak (piros szem, viszketés, könnyezés) vagy mikor bizonyos ételek vagy gyógyszerek fogyasztásakor klinikai tünetek jelentkeznek. Egyaránt törődni kell a kisebb jelekkel, mint az bőrön megjelenő kiütések, ekcémák, különböző emésztőrendszeri, légzőszervi tünetek vagy akár a súlyos, életet veszélyeztető anafilaxiás reakció tünetegyüttesével. Szintén az allergológus szakemberhez forduljanak, ha elváltozásokat tapasztalnak a bőrön vagy a nyálkahártyán – kiütések, az arc, szemhéjjak, ajkak, vagy a nyelv dagadása, ekcémás ismert vagy nem meghatározott okból, különböző súlyosságú reakciók rovarcsípés esetén vagy foglalkozási eredetű klinikai tünetek esetén.

Tanulmányokból és a nap-mint-napi tapasztalatból jól tudjuk, hogy a megelőzés kiemelt fontossággal bír, ezért azt ajánljuk, hogy amennyiben úgy tűnik, hogy egy betegségnek allergológiai komponense is van forduljanak minél hamarább szakorvoshoz. Ezúton a diagnosztika és a megelőzés hatékony tud lenni, a gyógyszeres kezelés és az immunóterápia, ahol alkalmazása ajánlott, megelőzheti a betegség súlyosbodását és az elkerülhető komplikációkat.

Minden szervezet más és más ezért személyre szabott kezelési sémákra van szükség. Az immunoterápiás kezelések mellett súlyos asztmás vagy visszatérő, krónikus urtikáriás betegeinknek lehetőségük van biológiai kezelésekben részt venni. Egy helyesen felállított diagnózissal meghatározható a betegég fenotípusa, ezáltal célzottan kezeljük a problémát a legmodernebb terápiás módokkal elkerülve a fölösleges gyógyszerfogyasztást.

Klinikánkon a szakorvos diagnosztizálja a beteget és az anamnézis, a vizsgálat és elvégzett tesztek alapján felállítja a kezelést. Azon pacienseken, melyek asztma gyanúsok vagy asztmával diagnosztizáltak, lehetőség nyílik különböző légzési tesztek elvégzésére: spirometria – tüdőkapacitás mérés, FeNO – kilégzett nitrogénmonoxid mérés, impuls oscilometria – a legmodernebb noninvazív asztma felderítésére kialakított módszer mely csecsemőknél is alkalmazható.

A szilárd diagnózis alapján a szakember beállítja a tüneti gyógyszeres kezelést és az allergénspecifikus immunóterápiát, javasolhatja a biológiai terápiát is.


Szakemberek

Dr. Albert Kinga
allergológus, klinikai immunológus

Felszerelés, szolgáltatások

  • Prick bőrteszt környezeti és élelmiszer allergénekre
  • Spirometria - légzésfunkciós vizsgálat asztmás, szénanáthás pácienseknél
  • FeNO – kilélégzett NO mérésére asztmás felnőttek és gyermekek számára, a legmodernebb technikai felszerelés a légúti gyulladás mérésére.
  • Autológ szérum vizsgálat - krónikus csalánkiütésés betegek számára
  • Patch bőrteszt ekcémák, kontakt dermatitisz diagnosztizálására .
  • Allergén specifikus immunoterápia környezeti allergénekre (háziporatka, különböző pollenek, macska hámsejt)