Új terápiás lehetőségek súlyos asztmás betegeknek – a teljesen személyre szabott kezelés élménye!

2022.03.16., szerda

Az asztma korunk egyik leggyakoribb, felnőtteket és gyermekeket egyaránt érintő krónikus megbetegedése. Az allergológus szakorvos meghatározza a páciens asztmájának molekuláris profilját és kiválassza az adott beteg esetében leghatékonyabb biológiai készítményt, ezáltal személyre szabja a kezelési sémát.

Új terápiás lehetőségek súlyos asztmás betegeknek – célzott, személyre szabott biológiai kezelés!

Az asztma korunk egyik leggyakoribb, felnőtteket és gyermekeket egyaránt érintő krónikus megbetegedése. A WHO becslése szerint az asztmások száma a világon közel 350 millió. Az Európai Allergológiai társaság felmérése szerint kontinensünkön 150 millió ember szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. Ezen számok világszerte folyamatosan növekedést mutatnak nemcsak a fejlett fejlett, hanem számos fejlődő országban is. Maga a betegség a kis vagy nagy légutak visszatérő gyulladása és azt követő szűkülete jellemzi, felléphet gyermekek vagy felnőttek esetében, tudományos adatok bizonyítják, hogy az asztmás betegek 80 – 90% egyúttal allergiás is.

A betegség ismétlődő, spontán vagy gyógyszerre rendeződő nehézlégzéssel, fulladással, köhögéssel, sípolással-búgással jellemezhető. Népegészségügyi jelentőségét a betegek nagy száma, a betegségben eltöltött életévek, a tanulásból és munkából való kiesés, valamint a betegség által okozott munkaképesség-csökkenés jelenti.

Ki a súlyos asztmás?

Az asztma általában jól kezelhető betegség, viszont a betegek 5–10%-ában kezelés mellett sem lehet a nehézlégzéses tüneteket visszaszorítani, sikerrel kezelni ilyenkor ún. súlyos asztma áll fenn. Ezekben az esetekben nagyon fontos a pontos és teljes diagnózis, a társbetegségek kivizsgálása, megbizonyosodni arról, hogy a páciens a megfelelő kezelést a megfelelő adagban és a helyes technikával alkalmazza. Amennyiben ezen tényezők mellett sem uralhatóak az asztmás tünetek - gyakori kiújulás, asztmás roham van, a beteg gyakran kell kapjon szteroid készítményeket injekció vagy tabletta útján, sokszor kell hörgőtágító puffot alkalmazzon a meglevő inhalatív (pompa) nagy dózisú kezelése mellett érdemes megfelelő szakember segítségét kérni, mert új, modern, a súlyos asztmások számára hazánkban is elérhető biológiai terápiák segítségével levehetik az asztma terhét a vállukról.

Azon betegek, akik csak alkalomadtán használják a mindennapi asztmás kezelésüket és emiatt vannak súlyos asztmás tüneteik, nem minősülnek súlyos asztmásnak, hanem elhanyagolt kezelésű asztmások. Az ő esetükben kiemelten fontos a megfelelő terápia beállítása és a beteg-orvos bizalom kialakítása, mert a kezeletlen asztmájuk bármikor átalakulhat súlyos asztmává és az életminőségük végérvényesen romolhat.

Miért éppen az allergológus?

Az allergológus szakorvos ismerve az immunrendszerünk pontos működését molekuláris szinten, egy teljesen személyre szabott asztma kezelési tervet javasolhat.

Mi történik az allergológus szakorvosi konzultáció és állapotfelmérés alatt?

  • Alapos állapotfelmérés a pontos előzmények feltérképezésére. Nagyon fontos, hogy a páciens eddig használt kezelései visszamenőleg dokumentálva legyenek.
  • Légzésfunkciós vizsgálatok elvégzése
    • Spirometria a légutak szűkületének vizsgálatára
    • NO kilégzéses próba FeNO a légutak gyulladási szintjéről tájékoztat
  • Allergiás állapotfelmérés bőrtesztek vagy vértesztek segítségével, lényeges kritérium a biológiai terápia helyes kiválasztásához.
  • Egyszerű véranalízisek segítségével behatárolható az asztma gyulladásos jellege.

A kivizsgálások eredményét összevetve az allergológus szakorvos meghatározza a páciens asztmájának molekuláris profilját és kiválassza az adott beteg esetében leginkább hatékonynak tűnő készítményt, ezáltal személyre szabja a kezelési sémát. Amennyiben a páciens egyetért a szakorvosi javaslattal, az allergológus receptet állít ki, beadja majd felügyeli a kezelés menetét.

Mi az a biológiai terápia?

Speciális antitest molekulák, típustól függően sejtszinten akadályozzák az allergiás reakciók létrejöttét vagy csökkentik a gyulladásos sejtek számát, megelőzik roncsoló hatású anyagok felszabadulását a légzőrendszerben vagy a véráramban.

Céljuk hatékonyan javítani az állapotromlásokat, megállítani a tüdőfunkció romlását és a kiküszöbölni a szájon át vagy injekcióban adott szteroidokat. Mindezen hatások az életminőség jelentős javulsáshoz vezetnek. Használatuk teljesen biztonságos, modern, a betegek által nagyon jól tolerált készítmények. Egyaránt ajánlottak súlyos asztmás felnőttek és gyermekek esetében.

A biológiai terápiák injekciós formátumban érhetőek el és attól függően, melyik javasolt 2 hetestől 2 hónapos intervallumokban alkalmazandók, kizárólag hozzáértő szakember felügyelete mellett. Romániában az asztma kezelésének területén viszonylag újdonságnak számítanak, nyugati országok viszont sikerrel alkalmazzák az eljárást évek óta. A biológiai molekuláris kezelés országunkban más orvosi szakterületeken is ismert. Súlyos reumatológiai – immunológiai kórképek esetében, illetve a szemészetben a szemfenék (retina) eddig gyógyíthatatlan látásvesztéssel, vakulással járó betegségei kezelésénél alkalmazzák nagy sikerrel.

Hazánkban pillanatnyilag 3 féle különböző biológiai terápia áll a súlyos asztmások rendelkezésére, mindhárom készítményt az Egészségügyi Biztosítóház 100%ban támogatja, tehát a jogosultak teljesen ingyenesen juthatnak hozzá.

Amennyiben ismerten asztmás problémája van, hívja rendelőnket egy időpont egyeztetésért, hogy egy kontroll alkalmával helyesen mérjük fel állapotát és találjuk meg közösen az Önnek leginkább megfelelő kezelési módot.

Albert Optimun Medicals – fókuszban az egészség!

Időpont egyeztetés: 0770 11 22 55

Fotó: Фото Молодая бизнесвумен с астмой, использующая ингалятор в офисе от автора AllaSerebrina