Pálinka szerelmem… és az allergia

2021.03.17., szerda

Kevés valódi, alkohol fogyasztást követő allergia létezik, a legtöbb ilyen esetben fellépő reakció, habár allergiára emlékeztet, inkább intolerancia okozza. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Kevés valódi, alkohol fogyasztást követő allergia létezik, a legtöbb ilyen esetben fellépő reakció, habár allergiára emlékeztet, inkább intolerancia okozza. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

  1. Csalánkiütés, tüsszögés, zihálás, dugult orr

Míg a sör alkotó elemeire való allergia nagyon ritka, de lehetséges, a többféle gabona (komló, árpa), élesztő vagy penészgomba által kiváltott reakció, sok ember tapasztalhat allergiára hasonlító tüneteket, ezek nagyrészét az italban levő adalékanyagok (pl. szulfitok), tartósítószerek (pl. nátrium – benzoát), tartrazin okozzák.

Az American College of Allergy, Asthma & Immunology szerint az alkoholos italokban jelen levő szulfitok, tanninok, hisztamin, tojásfehérje (néha szűrőként használják), élesztőgombák felelősek az allergia vagy asztma szerű tünetek megjelenéséért. A Deutsches Artzteblatt International nevű szaklap kérdőíves felmérésének eredményeképp a megkérdezett nők 8.9 % és a férfiak 5.2%-a panaszkodott bor fogyasztását követően fellépő allergiaszerű intolerancia tünetekről. Leggyakrabban a fogyasztást követő hírtelen kipirosodás, bőrviszketés, orrdugulás volt említve, ritkábban csalánkiütések, ajak dagadás vagy asztmás nehézlégzés volt megjelölve.

  1. Piros orr

Az elfogyasztott alkohol értágító hatású főleg az arc és orr kisereiben, az általa okozott vérbőség pedig pirosság formájában nyilvánul meg, az arra érzékeny emberekben. Amennyiben az egyén rozaceas bőrproblémával rendelkezik, az alkohol hatása kifejezettebb. Valójában nem a túlzott mértékű alkoholfogyasztás okozza az úgynevezett alkoholista vörös orr megjelenését, hanem a meglevő, elhanyagolt alapbetegség, amit a nagymértékű alkoholfogyasztás jelentősen ront. Az amerikai National Rozacea Society közleménye szerint a gyermekektől az antialkoholistákig mindenkinél megjelenhetnek rozaceás bőrproblémák, viszont az ismert tény, hogy az alkohol fogyasztása, főleg a vörös boré szoros összefüggésben áll a rozaceás bőrproblémák kiújulásával. A vörös bor tartalmaz egy, hisztaminra - vagyis az allergiás kipirosodás és viszketés fő okozójára- hasonlító tyramin nevű alkotóelemet, ami egy ismert értágító. Az említett társaság 700 embert felölelő felmérésében a megkérdezett rozaceával diagnosztizált páciens 76%-a számolt be vörösbor fogyasztását követő ismételten fellépő bőrreakcióról, míg sör fogyasztását követően ez az arány 41%, meglepő tény pedig, hogy skót whisky fogyasztása csak 21%ban eredményezte piros orr megjelenését.

  1. Hasmenés, emésztési zavarok

Bizonyos szempontokból az alkohol a szervezet számára egyféle méregnek tekintendő, mely direkt hatással van az emésztőrendszerünkre. Ennek következtében italfogyasztást követően sürgető ügyeink léphetnek fel. Az Addiction Biology jelentése szerint az alkohol gyulladás kiváltó hatású, ez azt jelenti, hogy fogyasztását követően irritálja a gyomor bél traktust és mivel a normális vízvisszatartó mechanizmus a vastagbélben zavart szenved, a széklettel több víz távozik a kelleténél, laza, vizes székletet eredményezve. Ezzel egyidejűleg felgyorsul a tápanyagok emésztése is és felborul a jó, emésztést elősegítő baktériumok aránya. Krónikus széklet problémák esetében érdemes monitorizálni napi alkohol fogyasztási szokásainkat, mert az általunk kevésnek ítélt, de napi rendszerességű fogyasztás emésztőrendszeri gondokat eredményezhet.

Keressék bizalommal az allergológus szakorvosukat!

Albert Optimun Medicals – fókuszban az egészség!

www.optimun.ro

Időpont egyeztetés a 077112255 telefonszámon

Könyvészet

1. https://www.eatthis.com/news-strange-surprising-side-effects-alcohol/?fbclid=IwAR2Vq2qBbQqMlhxmm1CuRdEp5EHvVsotD4y_Jg1ns7FV8zAqKYb6VyYlml0

2. https://www.rosacea.org/rosacea-review/2004/winter/survey-lists-wine-as-top-alcohol-trigger

3. https://health.clevelandclinic.org/are-hidden-ingredients-in-your-beer-making-you-sick/#:~:text=Rood.,%2C%20sodium%20benzoate%20or%20tartrazine.%E2%80%9D

4. https://acaai.org/news/wine-may-please-palate-not-immune-system

5. https://www.aerzteblatt.de/pdf.asp?id=127005

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20575826/