Nyaralás allergiással a családban - allergia a nyaralás alatt

2018.07.29., vasárnap
Hogyan készüljünk ismerten allergiás családtagunkkal nyaralni? Milyen óvintézkedések szükségesek, illetve mit tegyünk ha nyaralás alatt allergiás tünetek lépnek fel?

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro

NYARALÁS  ALLERGIÁSSAL A CSALÁDBAN - ALLERGIA A NYARALÁS ALATT

A különböző típusú allergiás megbetegedésektől (asztma, szénanátha, kiütéses kórképek, atópiás dermatitisz) szenvedő emberek megtanulnak betegségükkel együtt élni a mindennapokban, viszont a biztonságot jelentő otthoni környezetből kiszakadva nyaralás, utazások alkalmával a szervezetük szokatlan mennyiségű vagy minőségű allergéneknek lehet kitéve. A környezetváltozás már önmagában a tünetek súlyosbodását vagy új tünetek megjelenését vonhatja maga után, viszont némi elővigyázatossággal, tudatosan felkészülve minimalizálhatjuk a kellemetlenségeket. Sajnos sokan hajlamosak annyira kikapcsolódni a napi rutinból, hogy a jól beállított, működőképes gyógyszeres kezelésüket is nyaraló üzemmódba helyezik, ami napokon belül beárnyékolja a szabadság pillanatait.

MIELŐTT ÚTNAK INDULNÁNK – KÉSZÜLJÜNK FEL TUDATOSAN!

Mindig nézzünk utána, hogy az úti cél milyen „allergén zónában” helyezkedik el. Ha szezonális pollen vagy penészgomba allergiában szenvedünk, próbáljuk a pihenésünket a pollenszezonon kívülre időzíteni. Amennyiben ez nem lehetséges, tájékozódhatunk az aktuális pollenhelyzetről telefonos applikációk vagy netes programok segítségével, amennyiben pontosan tudjuk, hogy mire vagyunk allergiásak és kiválasztva a hónapot, beírva allergiás problémaokozónk nevét máris tanulmányozhatjuk a pollentérképet. ( Fontosnak tartom elmondani, sohase fogadjunk el hosszú távú gyógyszeres  allergiás kezelést, amit nem előz meg megfelelő allergiateszt elvégzése vagy amit nem a témában szakosodott orvos ír fel.  A modern, evidenced based  vagyis tudományos tényekkel alátámasztott medicina korában nem szabadna olyan beteg legyen aki csak annyit tud a betegségéről, hogy “allergiás vagyok mindenre” vagy ”pollenallergiám van”, mert ők valószínűleg arról sem értesültek még, hogy  bizonyos szénanátha formák allergén specifikus immunoterápia segítségével gyógyíthatóak, nem csak tüneti kezelésben reszesülhetnek.) Európai desztináció esetén hasznos segítséget nyújthat a www.polleninfo.org honlap, egzotikus utazások előtt a www.wordallergy.org tanulmányozható, illetve értékes információkkal szolgálhat az alapbetegség kezelését felügyelő allergológus szakorvos.

Általános érvényű szabály, hogy pakoljuk be és a kezelési sémának megfelelően szedjük a gyógyszeres kezelésünk a szabadság ideje alatt is. Külföldön sokkal több antiallergiás gyógyszer vény köteles, nehezebben beszerezhető.

Amennyiben poratka allergiában (is) szenvedünk, javasolt magunkkal vinnünk antiallergiás matracfedő lepedőnket és vagy poratka szűrős párnánkat. (beszerezhető bevizsgált, bizonyítottan hatékony gyógyászati segédeszközök a témában a www.dermasilk.ro  oldal termékei). A hotelszobák poratkában bővelkedő ágyai könnyen tüneteink fellángolását okozhatják.

Amennyiben állatszőr allergiában szenvedünk, szállásunk kiválasztásakor fokozottan figyeljünk arra, hogy olyan válasszunk, ahol előzőleg nem lehetett elszállásolva házi kedvenc, mert bármilyen alapos is legyen az érkezünk előtti takarítás, pl. egy macska hámsejt allergénje akár 11 hónapot is képes bajt okozni egy arra allergiás számára.

Élelmiszer allergiában szenvedők számára nagy körültekintés szükséges, hogy kilépve a megszokott rutinból véletlenül se érintkezzenek a bajt okozó élelmiszerekkel. Már a repülés tervezésekor ellenőrizni kell, hogy az adott légitársaságnál igényelhető – e allergén mentes menü (példaoldal https://www.britishairways.com/en-ro/information/food-and-drink ).

Bizonyítottan allergiás egyén egészségügyi biztosítással és a megfelelő orvosi papírokkal utazzon, mert minden óvintézkedés ellenére a baj hamar megtörténhet és a külföldi orvosi ellátás néha nem is olyan egyszerű.

UTAZÁS

  • Repülővel - a rettegett security check és a milyen gyógyszert vihetek fel a repülőre dillema

Nemzetközi utasforgalmú repülőterek limitálják éles tárgyak illetve folyadékok fedélzetre való felvivését. Megengedik indokolt esetben kis mennyiségű gyógyszer magunknál tartását, viszont előfordulhat, hogy meg kell indokolnunk ezek szükségességét. Kérésre az allergológus szakorvos angol nyelvű bizonylatot állít ki a gyógyszer szükségletről.  A fedélzetre sürgősségi, gyors hatású gyógyszerek felvivése lehet indokolt (antihisztaminikum, önbelövő adrenalin injekció, asztmásoknak gyors hatású inhaler), minden egyéb mehet a feladandó csomagba. Amennyiben allergén specifikus immunoterápiás kezelés alatt állunk, a deszenszibilizaciót szolgáló nyelvalatti  cseppeknek a kézipoggyászba kell kerülniük, hogy elkerüljük a szer tönkremenését. A gép fedélzetére értesítsük a személyzetet betegségünkről, ha valamilyen allergén mentes menüt rendeltünk, együtt kell ellenőrizni , hogy valóban azt kapja. Amennyiben előzőleg életveszélyes anafilaxiás sokkot éltünk át, legyen kézügyben önbelővő adrenalin injekció. Ha bármilyen allergiás tünetet észlelünk repülés közben, vegyük be a sűrgősségi gyógyszereket és tájékoztassuk a személyzetet. Ha különösen hosszú repülőút előtt állunk, csomagoljuk kézügybe a megszokott kezelési sémába tartozó gyógyszereket az utazás időtartamára.

  • Autóval utazva cseréljünk pollenszűrőt indulás előtt és próbáljunk felhúzott ablakokkal utazni, követve a napi gyógyszerszedési sémánkat, amennyiben szükséges.

MEGÉRKEZVE ÚTICÉLUNKHOZ

Amennyiben étel allergiában szenvedünk, nyelvi problémáink lehetnek a helyi lakosokkal a pontos kommunikációban, ezért javasolt úgynevezett ételallergia kártya otthoni elkészítése (http://www.allerglobal.com/step2.php?sl=en ) melyet felmutatva akár vendéglőben is étkezhetünk.

Csomagolt étel vásárlásakor mindig ellenőrizzük, hogy mit tartalmaz az adott élelmiszer, a legtöbb európai vagy amerikai országban kötelesek feltüntetni az allergéneknek minősülő anyagokat, ne feledjük, hogy az említett országokon kívül néhol lazábbak az erre vonatkozó törvények.

ALLERGIA NYARALÁS ALATT- HA MÉGIS BAJ VAN

Allergiás tünetek jelentkezhetnek eleve ismert, kezelt beteg esetében, viszont kellemetlen allergiás tüneteket mutathatnak olyan személyek is, akik máskor nem küszködnek hasonló problémákkal.

Gyakori kórkép gyermekek vagy felnőttek nyaralás alatt fellépő csalánkiütéses tüneteggyüttese, mely szerencsére ritkán okoz komoly bajt, viszont nagy ijedtség övezi, kisgyerekes családok egyik rémálma. Tekintve, hogy ilyenkor a megszokott környezet és táplálkozási szokások teljesen átalakulnak, rengeteg mindennel jön érintkezésbe a szervezetünk, ártalmatlan kiütések jelenhetnek meg, melyek okára utólag nehéz rávilágítani, amennyiben egyszeri epizód nem is feltétlenül szükséges.

Javasolt egy minimális gyógyszercsomag előkészítése, mely tartalmazzon antihisztaminikum tablettát vagy cseppet, mentolos rázókeveréket illetve ha ismert légzőszervi előzmények vannak (rekurrens wheezing, asztma) mindig legyen kéznél gyorshatású inhalatív pumpa, ismert rovarcsípés allergiásoknál allergológus orvos által felírt és használatát tekintve elmagyarázott önbelövő adrenalin injekció.

Ha allergiás tünetek jelentkeznek, gyógyszer hiányában próbálkozhatunk beszerezni gyógyszertárban azt, ami otthon maradt, viszont mindig ellenőrizzük a hatóanyagot és a dózist.

Ha komoly allergiás tüneteink vannak, kérjünk segítséget a körülöttünk levőktől, hívjanak mentőt!

Ne feledjük, attól, hogy nem veszünk tudomást allergiás problémánkról, még létezik, sőt, kezeletlenül sok bajt okozhat nekünk és a körülöttünk élőknek egyaránt.  Napjainkban a legtöbb allergia gyógyszeresen kontrollálható, némelyük allergén specifikus immunoterápiával sikeresen gyógyítható. Erről és sok más allergiás témáról bővebben olvashatnak a www.optimun.ro oldalon![

Végül, de nem utolsó sorban próbáljunk pihenni es kiélvezni a szabad napokat!

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro