Kutyabaj, macskajaj – a házi kedvencek okozta allergiák tünetei, helyes diagnózisa es kezelési lehetőségei

2020.02.27., csütörtök
Kevesen gondolnak arra, hogy a velünk egy háztartásban élő háziállatok is felelősek lehetnek allergiás megbetegedések kialakulásáért. A leggyakrabban érintett állatok a macska és a kutya. Sokan, tévesen szőr allergiának ismerik, de az állatok nagy részénél a testfelületről leváló hámsejtek és a vizelet, nyál, ami a szőrükre kerül a valódi allergénforrás.

Kutyabaj, macskajaj – a házi kedvencek okozta allergiák tünetei, helyes diagnózisa es kezelési lehetőségei

Dr. Albert Kinga, allergológus és klinikai immunológus szakorvos

Kevesen gondolnak arra, hogy a velünk egy háztartásban élő háziállatok is felelősek lehetnek allergiás megbetegedések kialakulásáért. A leggyakrabban érintett állatok a macska és a kutya, de előfordulhat tengeri malac, házinyúl vagy valamilyen rágcsáló előidézte allergiás probléma is. Elsősorban azért nem gondolunk a háziállatokra, mint tüneteink kiváltóira, mert akár hosszas együttélés is megelőzheti a tünetek kialakulását (habár nem ritka, hogy a tünetek azonnal fellángolnak, amint új családtag érkezik) s az allergiás problémák hátterében a laikusok általában azt keresik, mi az az újdonság a környezetükben, ami felelős lehet a panaszok kiváltásáért. Másodsorban, az emberek érzelmileg erősen kötődve a házi kedvenceikhez, nehezen tudatosul bennük, hogy azok bármiért is hibásak lehetnek.

Ha bármely állat társaságában dugulni és/vagy folyni kezd az orrunk, tüsszögünk, viszket a szemünk, könnyezünk, köhögünk vagy akár nehézlégzést, mellkasi sípolást, zihálást tapasztalunk, nagy valószínűséggel az állat okozta allergiás megbetegedéssel állunk szemben. Ez a fajta allergiás megbetegedés felelős lehet az állandó allergiás tünetek megjelenéséért, az allergének kontaktus történhet az otthonunkban, a munkahelyünkön, az iskolában, óvodában vagy bármilyen más közegben, akkor is, ha az adott állat fizikailag éppen nincs jelen.

Sokan, tévesen szőr allergiának ismerik, de az állatok nagy részénél a testfelületről leváló hámsejtek és a vizelet, nyál, ami a szőrükre kerül a valódi allergénforrás.

Házi kedvenc okozta allergia leggyakoribb tünetei

  • Orrdugulás, orrfolyás, orrviszketés
  • Visszatérő arcüreggyulladás, feszítő arc fájdalom az állandóan dugult orr miatt
  • Köhögés, nehézlégzés, zihálás
  • Viszkető, könnyező, piros szemek
  • Bőrkiütések megjelenése – nem ritka a macska vagy kutya simogatását követően vagy előfordulhat az állat nyálával való érintkezéskor, karmolás helyén

Diagnózis, helyes kivizsgálás

A kisállatok okozta allergiás tünetek erőssége az enyhétől a súlyos megjelenésűig bármilyen lehet, függ az adott helyiség allergénnel telítettségétől és az egyéni érzékenységtől (a kialakult allergia mértékétől). Fontos tudnunk, hogy a kezdetben enyhe tünetek idővel súlyosbodhatnak vagy akár allergiás asztmává is alakulhatnak, ami már sokkal nehezebben kezelhető. Kialakulhat gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

A helyes, pontos diagnózist allergológus szakorvos állapítja meg, amennyiben lehetséges (kutya, macska) cseppentéses Prick tesztelés segítségével. Ez egy fájdalommentes, gyors és biztos eredményt hozó teszt, mindössze 20 percet vesz igénybe. Amennyiben ez nem végezhető el (például a beteg antihisztaminikumos kezelés alatt áll vagy  egy olyan fajta kisállatra gyanakszik a szakember, ahol a prick tesztelés nem kivitelezhető) véranalízisből tudjuk meg a helyes diagnózist.

Amennyiben a tünetek mindennaposak vagy köhögés, zihálás, nehézlégzés szerepel a kórelőzményben, rendkívűl fontos az asztmaszűrés elvégzése, a spirometriás vizsgálat, a légzéspróba ami a légutakban fennálló szűkületet vizsgálja és a NO kilégzéses próba ami a légutakban levő gyulladásos folyamat mértékét határozza meg. Mindkét próba elvégezhető egy korszerűen felszerelt allergológiai rendelőben, a teszteléssel egyidőben.

Kezelés

Nem érdemes az otthon, önmagunknak felállított diagnózisra hagyatkozni,  és beszedni a reklámokból ismert gyógyszereket, ugyanis a helyzet néha csalóka lehet – sok esetben nem az adott állatra vagyunk allergiásak, hanem a poratkára, különböző pollenekre, penészgombákra amit a házikedvenc a bundájával a kültérből vagy a lakásból összeszed. Ne legyünk hanyagok magunkkal szemben, mert az egészségünkbe kerülhet. Egy kialakult allergiás asztmát egy életen át hurcolunk magunk után.

 A tünetek erősségétől függően, az allergológus szakorvos antihisztaminikum tatalmú készítményeket, megfelelő orr és szemcseppet ír fel, ezek a tüneteket enyhítik, de fontos megértenünk, hogy nem gyógyulunk meg tőlük. Gyógyírnak számít a macska allergia esetében az allergén specifikus immunoterápia. Molekuláris diagnózis segítségével az allergológus szakorvos elkülönít azokat a betegek, ahol érdemben tud segíteni a fennálló problémán.  Amennyiben az allergiás asztma kialakult, az allergiás kezelést asztmás kezelés egészíti ki.

Megelőzés, otthoni tennivalók

Amennyiben kialakult az adott kisállatra az allergia, a legokosabb és legjavasoltabb dolog, a kisállat eltávolítása a környezetből. Ezáltal megszűnik az allergénforrás és a szenvedő alany nem válik asztmássá.

Amennyiben ez nem vitelezhető ki, vagy időbe telik, amíg a kisállat elhelyezhető máshol, a következő lépések megtétele javasolt:

  • Semmiképp ne engedjük a kutyát vagy macskát a hálószobába, limitáljuk a mozgásterét. Mindenképp legyünk tudatában, hogy attól, hogy az állat pl. egy szobában tartózkodhat, az allergén nem limitálódik csak arra a szobára. A finom szőröcskék a levegőmozgással, ruhával, kontaktussal bárhova eljuthatnak.
  • Ne simogassuk, ne pusziljuk meg az állatot. Ha mégis sor kerül erre, mossunk kezet szappannal és vízzel.
  • HEPA (high efficiency particulate air) szűrővel ellátott porszívók napi alkalmazása csökkentheti az allergén szintet. Légszűrők alkalmazása is segíthet.
  • A kutya vagy macska hetente való fürdetése csökkenti a levegőben keringő allergének mennyiségét.

Fontos tudni, hogy a macska allergének rendkívül ellenállóak, az apró szőrökre ragadva akár 11 hónapig is zavarhatják az érzékeny egyént a lakásban, ahol már nincs macska, vagy egy ruhára ragadva. Nem szükséges az állat fizikai jelenléte, ahhoz, hogy a tünetek jelen legyenek!

Valóban léteznek nem allergizáló (hipoallergen) háziállatok?

Tudományos kutatások sora bizonyítja, hogy nem létezik hipoallergén macska, vagy kutya. Ezen állatok folyamatosan termelik az allergiás tüneteket okozó fehérjéket, legnagyobb százalékban a vizeletükben, nyálukban van jelen, de gondot okozhatnak a testükről leváló hámsejtek is. Jelenleg nem ismert olyan macskafaj, amelynél ezek proteinek kevésbé termelődnének. A macskák esetében a kutatások arra is rávilágítottak, hogy nincs konkrét összefüggés az állat szőrének a hossza, a neme, a beltérben eltöltött idő és a kiváltott tünetek erőssége között. Tehát a pucér testű, vagy rövidebb szőrű macskák nem számítanak “kevésbé allergizálóknak” (nem hipoallergének). Kutyák esetében ugyanez érvényes, viszont ott több terrierfajtát, a portugál vizikutyát és pudlikat tartanak számon hipoallergén fajokként. Egy 2011 es tanulmány, mely összehasonlította normál és hipoallergénnek elkönyvelt fajokat tartó családok esetében a háztartásban jelenlevő alap kutya allergének mennyiségét, nem talált számottevő különbséget a két csoport esetében.

Tehát a hipoallergén háziállat ígérete egy rendkívűl jó reklámfogás!

Bővebb információért, pontos diagnózisért vagy helyes, megfelelő kezelésért forduljon hozzánk bizalommal. Időpont egyeztetés a 0267318786 telefonszámon.

www.optimum.ro

Dr. Albert Kinga

Allergológus és klinikai immunológus szakorvos