Koronavírus, influenza, szénanátha. Te tudod mi a különbség és a hasonlóság a tüneteik között?

2020.03.18., szerda
Korona vírus, influenza, szénanátha. Te tudod mi a különbség és hasonlóság a tüneteik között?

Kedves páciensek!

Habár napjaink nagyjából a koronavírus fertőzés ténye és elkerülése körül forog, de ez nem változtat azon, hogy megérkezett a tavasz és a több hete tartó felmelegedés és jó időnek köszönhetően közel 3 hete érezhetővé vált térségünkben is a NYÍRFAFÉLÉK VIRÁGZÁSA.

Tehát elindult az idei pollenszezon, viszont aggodalomra ez egyelőre csak azoknak ad okot, akik a korai virágzású barkafélék (mogyoró, éger, nyírfa) pollenjére szenszibilizáltak. A jellemző tünetek orrfolyással és vagy orrdugulással, tüsszentéssel, szemviszketéssel, könnyezéssel járnak, olyan, mint egy jó hosszan elhúzódó megfázás, de tulajdonképpen nem az, hanem allergiás rhinitisz, népies nevén szénanátha. Sajnos a légúti allergia tünetei hasonlíthatnak a megfázásos tünetekre vagy azon betegeknél, ahol a megfelelő kezelés hiányában köhögés lép fel, akár a korona vírus fertőzés gyanúja is felmerülhet.

Az alábbiakban csatolom az Amerikai Allergológiai Társaság igen hasznos diagrammját, ami segíthet elkülöníteni ezen, egyszerre potenciálisan jelen levő betegségeket. Nagyon fontosnak tartom aláhúzni, hogy korona vírus fertőzöttség gyanúja esetén azonnal forduljunk a megfelelő szervekhez, mert legfontosabb a korai diagnózis es elkülönítés.

Viszont azon betegek, akik ISMERTEN és BIZONYíTOTTAN a nyírfafélék pollenjére allergiások (allergológus szakorvos által konfirmáltan) és a fennálló egészségügyi helyzet miatt nehezebben jutnak el a szakrendelésre,azoknak ajánlott elkezdeni a tüneti kezelést.

Ideje lenne a pácienseknek tudatosítani magukban, pontosan milyen pollenre allergiásak – még most is rengetegen érkeznek úgy vissza a rendelésre, hogy csak annyit tudnak „POLLEN allergiám van”. Viszont különböző pollenek kb. februártól októberig találhatóak a levegőben, az allergológus szakorvos kivizsgáláskor mindig pontosítja, melyik pollenről van szó és annak-azoknak mikorra esik a virágzási periódusa. Nyilván csak az érintett periódusra javasolt a tüneti kezelés.

A betegeimnek mindíg azt szoktam javasolni, hogy szezon elején jelentkezzenek kontroll vizsgálatra és a panaszaiknak megfelelően beállítjuk a szezonra vonatkozó tüneti kezelést. Viszont azon betegek, akik eddig nem jelentkeztek, valószínű már sokkal nehezebben fognak eljutni szakorvosi konzultációra vagy a korona vírus terjedésének megfékezése végett izolálódva egyáltalán nem jutnak el, hanem otthon szenvednek. Ti, akik eddig otthon ültetek, kérlek, vegyétek elő a tavalyi kezelési sémát. Nem a leghelyesebb, de talán a pillanatnyilag a legcélravezetőbb intézkedés.

Miért fontos ez ?

  • Mert az idén korán tavaszodik és a korai virágzású fák pollenjének töltöttsége a levegőben magas, máris megfázás szerű tüneteket okoz. Ha tudjuk, hogy csak ennyi a probléma, fölösleges ezzel túlterhelni a családorvosi rendelőket vagy kitenni magunkat esetleges más fertőzéseknek.
  • Mert kezeletlenül asztmás tünetek jelentkezhetnek és akkor a szakorvosi rendelésen sokkal jobban ki lesznek téve a páciensek más fertőzéseknek is.
  • Mert ez az állapot most tényleg elkerülhető és a komplikációi is.

Külön hangsúlyoznám, az allergiás asztmával diagnosztizált és kezelés alatt álló betegek NE szakítsák meg a krónikus kezelésüket, mert az alapbetegség romlásával jobban ki lesznek téve a koronavírus fertőzés kockázatának.

A COVID-19 fertőzés és az allergiás rhinitisz közötti legfontosabb különbség, hogy az allergia nem jár lázzal vagy izomfájdalmakkal. Viszont jellemző rá a gyakori, rohamokban jövő tüsszentés, amit orrcsavarás érzése előz meg. Ez nem jellemző a koronavírus fertőzés okozta virózisra. Sajnos mindkét kórnál felléphet a száraz köhögés, az allergiás rhiniszes betegek esetében főleg a tüneti kezelés hiányában. Jellemző különbség a viszont a légszomj, ami a COVID -19 fertőzésre jellemző tünet, de nem gyakori sem egyszerű megfázás, sem influenza vagy szénanátha esetén (kizárólag elhanyagolt estekben).

Allergológiai rendelőnk jelenleg a korona vírus fertőzés megelőzése érdekében csökkentett kapacitással működik, a koronavírus fertőzés megelőzésre fektetve a hangsúlyt. Bővebb információt vagy konzultációra előjegyzést a 0267318786 telefonszámon kaphatnak.

Az allergiás témákban bátran dokumentálódjanak a www.optimun.ro oldalon található, hiteles forrásból származó blogon. Terveim szerint sok új, közérdekű információval jelentkezem a közeljövőben. Viszont elsődleges érdekünk a korona vírus járvány megfékezése, kézmosással, védekezéssel, izolálódással, alapbetegségeink kezelésével.

Mégegyszer hangsúlyoznám, tanácsaim az ismerten NYÍRFAFÉLÉK POLLENJÉRE szenszibilizált pácienseknek szól, akik az előző években már szakorvos által helyesen felírt tüneti kezelésben részesültek!

Üdvözlettel,

Dr. Albert Kinga

Allergológus és klinikai immunológus szakorvos