Koronavírus-fertőzés, allergiák, asztma - lehetséges összefüggések

2020.03.22., vasárnap

Koronavírus-fertőzés, allergiák, asztma - lehetséges összefüggések

KORONAVÍRUS FERTŐZÉS, ALLERGIÁK, ASZTMA

Az elmúlt napokban nagyon sokan kerestek meg, asztmások vagy más, allergiás megbetegedésben szenvedők (szénanátha, atópiás dermatitisz, rekurrens wheezingelők), közülük mindenki arra kereste a választ, hogy mi történik, ha valaki elkapja a koronavírus fertőzést? Próbáltam a leghitelesebb forrásokból, pontosan dokumentálódni, az alábbiakban igyekszem a felmerült kérdésekre közérthető választ adni. . Nagy számú eseten végzett tanulmány érthető módon nincs (nem volt rá alkalom, nem telt el elég idő, nem ez volt a prioritás stb) viszont publikáltak pár, Kínában készült esettanulmányt amiknek az eredménye egybecsengő:

Mi az, amit tudunk?

A Centers of Disease Control and Prevention (CDC) szerint a korona vírus fertőzés leggyakoribb tünetei a láz, száraz köhögés, nehézlégzés, fáradtságérzés, izomfájdalom. Ezen kívül érdemes említést tenni a szaglásvesztésről és lehetségesek hasmenéses panaszok is. A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed.

Melyek azok a csoportok, akik érintettebbek?

Idősebbek illetve azok, akiknek a komolyabb alapbetegségekkel rendelkeznek,ők hajlamosabbak súlyosabb betegségformákra:

 • szívbetegségek
 • Diabétesz
 • légzőszervi megbetegedések.

Mi az, amit szeretnénk tudni?

A tanulmányokból egyelőre úgy tűnik, az allergiás rhinitisszel (szénanátha, különböző pollen allergiák, poratka vagy penészgomba szenszibilizációval rendelkező páciensek), a rekurrens wheezingelő gyermekek vagy más, allergiás bőrtünetekkel rendelkező betegek (kiütéses, atópiás dermatitiszes, kontakt ekcémás stb) rendelkező páciensek NEM FOGÉKONYABBAK a vírusinfekcióra, sem egy esetleges fertőződés esetén nem várhatóak súlyosabb tünetek, mint az átlag populáció esetében. Tehát a normál rizikójú csoportba tartoznak, de természetesen ezt a kijelentést még rengeteg klinikai esettanulmány kell kövesse.

A krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők esetében kicsit másként fest a helyzet. Napjaink két leggyakoribb légutakat érintő megbetegedése az asztma és a krónikus bronhopneumopátia (krónikus obstruktív légúti betegség, COPD). Úgy tűnik, hogy az érintett, beteg légutak talaján a COVID 19 fertőzés nagyobb kárt tud tenni – a kár mértéke az alapbetegség kontrolláltsági szintjétől függ. Az asztmások esetében asztmás kiújuláshoz vezethet (exacerbáció), a helyesen kezelt, jól szinten tartott asztmás betegek esetén ez annyit jelent, hogy a rohamoldó szereket kell tudni használni. Semmiképpen nem ajánlott az asztmás kezelés abbahagyása vagy a beteg által történő módosítása.

A WAO (Wold Allergy Organization) állásfoglalása szerint az allergiás szénanáthával vagy allergiás asztmával küzdő betegek ne változtassanak a gyógyszeres kezelésükön, az immunoterápiás kezelés alatt állók ne szakítsák meg a deszenszibilizáló kezelésüket. Nincsenek arra vonatkozó hiteles adatok, hogy az inhalatív úton (asztma pompák), orrsprayek (allergiás asztma, szénanátha) használatával a szervezetbe kerülő kortikoszteroidok vagy az allergiás megbetegedések során használt antihisztaminkumok és biológiai szerek használata nagyobb kockázati tényezőt jelentene a koronavírus elkapására.

Az asztma kiújulásáért leggyakrabban a légzőszervi vírusok a felelősek, sokszor súlyos, szájon keresztül adott kortikoszteroid szükséges az exacerbáció gyógyítására. Viszont nem minden vírus hatása egyforma, egyelőre tudjuk, hogy az influenza és rhinovírusok okozhatnak csúnya asztmás rohamokat (kiújulásokat). Pillanatnyilag , tapasztalat hiányában:

 • nincs adat arról, hogy a koronavírus okozhat- e nagymértékű állapot romlást asztmásoknál
 • nincs arra bizonyíték, hogy az asztmában vagy más allergiás megbetegedésben szenvedők fogékonyabbak lennének elkapni a COVID – 19 fertőzést
 • az asztma egy krónikus megbetegedés, melynek talaján valószínű súlyosabb COVID – 19 fertőzéses komplikációk alakulhatnak ki, főleg az alapkezelés hiányában.

Mi a teendő?

 • Rendszeresen, fegyelmezetten követni a kezelési sémát.
 • Követni a kezelőorvos által felírt rohamoldó tervet (asthma action plan), ha szükséges.
 • Beszerezni a szükséges gyógyszereket!
 • Kerülni a rohamot okozó vagy kiváltó allergéneket (figyelem, pollenszezon van), füstöt, cigarettafüstöt vagy bármilyen irritáló anyag belélegzését!
 • Akinek gondjai vannak vagy elbizonytalanodott az inhalatív asztma gyógyszerének használatát illetően, innen dokumentálódhatnak

https://www.cdc.gov/asthma/inhaler_video/default.htm

A COPD betegek esetében úgy tűnik, súlyosabb kórformák alakulhatnak ki.

Krónikus légzőszervi betegségben szenvedők esetében ajánlott fenntartani a sportolást, viszont nem most kell egyéni csúcsokat dönteni. A jó fizikai erőnlét hozzájárul a kiegyensúlyozott pszihés állapothoz.

Lévén NYÍRFAFÉLÉK POLLENJÉNEK szenszibilizációs időszaka, hangsúlyoznám, hogy COVID-19 fertőzés és az allergiás rhinitisz közötti legfontosabb különbség, hogy az allergia nem jár lázzal vagy izomfájdalmakkal. Viszont jellemző rá a gyakori, rohamokban jövő tüsszentés, amit orrcsavarás érzése előz meg. Ez nem jellemző a koronavírus fertőzés okozta virózisra. Sajnos mindkét kórnál felléphet a száraz köhögés, az allergiás rhiniszes betegek esetében főleg a tüneti kezelés hiányában. Jellemző különbség a viszont a légszomj, ami a COVID -19 fertőzésre jellemző tünet, de nem gyakori sem egyszerű megfázás, sem influenza vagy szénanátha esetén (kizárólag elhanyagolt estekben).

Allergológiai rendelőnk jelenleg a korona vírus fertőzés megelőzése érdekében csökkentett kapacitással működik, a koronavírus fertőzés megelőzésre fektetve a hangsúlyt.

Habár napjaink nagyjából a koronavírus fertőzés ténye és elkerülése körül forog, ez nem változtat azon, hogy érkezik a tavasz-nyár, a több hete tartó felmelegedés és jó időnek köszönhetően hamarosan a betegeink is érzik a különböző pollen szezonokat, rengeteg szezonális kezelés vár pontosításra, újra elindításra, felírásra. Ezért, mindannyiunk biztonsága érdekében elérhető leszek online konzultáció keretén belül, a részletekért térjen vissza a www.optimun.ro elso oldalára

Szakirodalom

 1. https://acaai.org/news/important-information-about-covid-19-those-asthma?fbclid=IwAR2mfj0MzgAiJ8eBtp0YLXEfV1hgu4G7oDnxg54pdAfYGGRKl_lEO1zdxj4
 2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/asthma.html?fbclid=IwAR1e14nIj0JFhNI9l2S3B2JM5VNsqUPXNEdLhVx_qT2dTpzhpZEfB5eTABU
 3. https://medicalxpress.com/news/2020-03-asthma-covid-.html?fbclid=IwAR1QOoSjLvqKJ-8_KpQL97TBBEw-l_ymHlM9dJwuSo5RZH2XmhPeMts1WaE
 4. https://novel-coronavirus.onlinelibrary.wiley.com/
 5. https://ginasthma.org/recommendations-for-inhaled-asthma-controller-medications/
 6. https://www.worldallergy.org/UserFiles/file/Allergic_patients_during_COVID-19.pdf