Hogyan válasszunk napszemüveget?

2022.03.07., hétfő

Habár sokan divateszközként tekintenek rájuk az esztétikai értékén túl a napszemüvegünk komoly szemet védő és vezetést elősegítő hatással is lehet, ha jól válasszuk meg őket.

Lassan de biztosan véget ér a tél és újra előkerülnek a napszemüvegek.

Habár sokan divateszközként tekintenek rájuk az esztétikai értékén túl a napszemüvegünk komoly szemet védő és vezetést elősegítő hatással is lehet, ha jól válasszuk meg őket. Egy jó napszemüveg elsősorban a látásunkat védi, szemünket óvja, de egyben stíluseszköz is.

Összefoglalónkat azoknak szánjuk, akik újítanának vagy szívesen választanának maguknak napszemüveget, de elvesztek a sok szakkifejezés, reklám, tudnivaló és választék világában.

A mindennél fontosabb UV szűrés!

A UV a napsugarak egy meghatározott, a szemünk számára láthatatlan hullámtartománya. Ismert az UVA, UVB és UVC hullámtartomány, közülük legismertebb a bőr leégését és a bőrrákot is okozó UVB sugárzás. A bőrünk megfelelő védelme mellett a szemünk óvására is hangsúlyt kell fektetnünk, mivel az UV sugárzás káros hatásai csak a baj megtörténte után észlelhetők, így a megfelelő megelőzésre szeretnénk felhívni figyelmüket.

Borús időben vajon kell szemüveg?

Az UV sugarak a felhőkön is áthatolnak, így tűző napsütés hiányában is kárt okozhatnak a szemünkben! Normális esetben és bizonyos mértékig szemünk szaruhártyája is segít a UV sugarak szűrésében, de fokozott igénybevétel esetén gyakoriak a szem gyulladásos megbetegedései, szürkehályog vagy a retina degeneratív betegségének kialakulása.

Tény

Bizonyított, hogy a rendszeres napozás vagy szoláriumozás öregíti a bőrt, de tudnunk kell, hogy a rendszeres UV sugárzásnak kitett szemünk is ugyanúgy öregszik, mint a bőrünk.

Mit tehetünk?

Az erős napsugarak ellen a szemünk hunyorgással és könnyezéssel védekezik, de a fénykárosodás fejfájásos állapot kialakulásához vezethet és elősegíti a szemkörnyéki ráncok megjelenését vagy mélyítheti a már meglévőket.

A szemet éríntő kockázatok elkerülése érdekében javasolt a napfényvédelem, UV szűrős napszemüvegek és a szem árnyékolását célzó kalapok használata.

Melyek a fő szempontok egy UV szűrős napszemüveg kiválasztásakor?

 • Győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott darab valóban rendelkezik 100% UV szűréssel!
 • CE jelzés a napszemüveg szárán szavatolja, hogy minimum 38o nanométerig biztosított a szűrés. Lehetőleg válasszunk UV400 100%os UV védelemmel ellátott napszemüveget, amely egyaránt véd az UVA és UVB sugaraktól.
 • Sok múlik a megfelelő modellen -a jó napszemüveg teljesen fedi a szemet, arcformánkhoz illeszkedik, nem engedi sem felülről sem oldalról be a napsugarakat!
 • Fontos a jó minőségű lencse – habár sok szemüveg rendelkezik UV védelemmel, a kevésbé jó minőségű darabok lencséje hamar karcolódik, a sérülésen pedig könnyűszerrel behatolnak a káros sugarak, bármennyire is igyekszünk kiszűrni őket.
 • Magas hegyvidéken nagyon erős a UV sugárzás, nagy sötétségű (95%os) lencsék használata javasolt.
 • A napszemüvegek kiválasztásakor hajlamosak vagyunk minél sötétebb lencséjűt választani, mivel úgy gondoljuk, jobban véd. Viszont minél sötétebb a lencse, a pupillánk annál jobban kitágul és romlik az éleslátásunk, ez problémát jelenthet pl. autóvezetéskor. Sokkal jobb alternatíva erre a kevésbé sötét, de polarizált lencsék használata.
 • Vízi sportok kedvelőinek és autóvezetőknek kifejezetten ajánlott a polarizált lencsék használata hiszen kiszűri a becsillanás által okozott látásromlást.

Miért éppen polarizált napszemüveg?

Biztosan sokaknak feltűnt a polarizált szemüvegek népszerűsége, egyre több formatervező készít polarizált napszemüveg sorozatot is, sőt egyesek, pl. a Polaroid, kifejezetten ilyen típusú napvédő lencsék gyártására tértek át.

Bármilyen formájú, anyagú, színű UV szűrős a napszemüvegünk, a polarizáció egy plusz védőréteget jelent. Ez a réteg átengedi a lencsére függőlegesen érkező fénysugarakat, de meggátolja a vízszintesen érkezőket. Azáltal, hogy visszaveri a vízszintes felületekről a tükröződést, egy sokkal jobb látásélményt biztosít. Gondoljunk csak a vizes útfelületen való vezetésre, vagy a direkt szembe sütő, illetve alacsonyan álló napra és a nagy hóban a csillogásra. Tehát ez a szűrő magasabb komfortélményt nyújt és biztonságosabb vezetésélményt, intenzív fényviszonyok között fellépő vakító fények és fényvisszaverődések kiküszöbölését szolgálja.

Hátránya:

 • kiszűrve a vízszintes síkból érkező sugarakat és visszaverődéseket az LCD képernyők felületét nehezítve láthatjuk.

Előnyük

 • Mivel kiküszöbölik a vakító és zavaró tükröződéseket, élesebb látást és jobb kontrasztérzékelést biztosít
 • Erős fényben jobb lesz a színérzékelésünk, árnyékban kellemesebb az átmenet, kényelmes viselet szabadidős tevékenységekhez.

Jó tudni

 • A polarizált napszemüveg nem nyújt plusz UV védelmet
 • Minél sötétebb egy lencse, annál magasabb szintű polarizációt biztosít, de nem minden sötét lencséjű napszemüveg rendelkezik polarizációval.
 • Válasszunk tervezett tevékenységünk környezetéhez megfelelő sötétségű szemüveglencsét

Egy hangzatos márkanév vagy egy formatervezett napszemüveg nem garancia sem a megfelelő UV védelemre, sem a polarizáltságra!

Mi a helyzet a gyermekekkel?

Tapasztalatunk szerint a gyermekeink szemének védelme háttérbe szorul. Az ő esetükben a felnőttek kevésbé tudatosan választanak napszemüveget (kevésbé tartják fontosnak, folyamatosan változó divatszempontokat vesznek figyelembe stb.) pedig a szemet érintő megbetegedések kialakulása sokszor gyermekkorban kezdődik. A gyermekek szaruhártyája fokozottabban van kitéve a napsugarak káros hatásainak, sok későbbi szemprobléma kiküszöbölhető lenne megfelelő napszemüveg viselésével.

Optikánkban polarizációs teszt áll az érdeklődők rendelkezésérre, hogy meggyőződhessenek róla, kedvenc napszemüvegük nem csak divatos kiegészítő, hanem funkcionális védőeszköz. Ugyanakkor kollégáink szívesen segítenek gyermekek és felnőtteknek egyaránt a megfelelő forma kiválasztásában, mert egy jó napszemüveg egyben legyen szép és stílusos is!

Keressék bizalommal az Albert Optimun Optikát!

Albert Optimun Medicals – fókuszban az egészség!

www.optimun.ro

Optika: 0770 11 22 66