Hogyan előzzük meg az asztmás krízist otthonunkban?

2017.11.05., vasárnap
Pár gyakorlati tanács, hogyan csökkentsük családtagjaink asztmás krízisének valószínűségét otthonunkban, közvetlen környezetünkben.

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro

1. Cseréljünk ágyneműt hetente!

Az asztmás krízisek egyik legbanálisabb kiváltó okai a házipor atkák. A köznyelvben por vagy toll allergiának hívott allergiás reakciót tulajdonképpen egy 0,3 mm hosszú, ízeltlábú állat, a poratka a vétkes, a tüneteket a levegőben szálló, beszáradt ürüléke okozza. Legnagyobb számban az ágyunkban tanyáznak, elszaporodásukat sokszor mi is segítjük a lakások túlfűtésével és túlpárásításával.

Ajánlott lecserélni a régi tollal töltött párnáinkat, mosható szintetikus változatra, az ágyneműt 55 – 60°C –on legalább heti gyakorisággal mosni majd szárítógépben szárítani.

2. Védjük a nem mosható ágybavalót!

A matracok, rugós kanapék, plédek, takarók nehezebben tisztíthatóak, speciális, az atkák számára áthatolhatatlan professzionális terméket használva felvehetjük a harcot a poratkák elszaporodása ellen. Ezek speciális záróréteget képeznek a különféle használati cikkeken. Ne támaszkodjunk a hipoallergén ágyneműkre, mert nem tartják távol a poratkákat.

3. Síma, könnyen tisztítható felületek

A poratkák szívesen tanyáznak a meleg, puha, oltalmat nyújtó ágyban, hosszú szőrű szőnyegekben, viszont idegenkednek a síma, egyszerűe tisztítható felületektől. Javasolt a régi kárpitos bútorok, gyapjú ágytakarók, függonyök cseréje, szőnyegek helyettesítése fa, laminált parkett vagy csempeburkolattal. A lényeg a könnyen tisztíthatóságon van. Ha valaki ragaszkodik a szőnyeghez, porszívózzon gyakran és lehetőseg szerint mossa a takarókat magas hőfokon.

4. Csótány írtás – fontosabb, mint gondolnánk!

A láthatatlan csótány ürülék több gondot okozhat az otthonunkban, mint gondolnánk. Legideálisabb elpusztítani ezen élősködőket, de sokat tehetünk lakásunkegészségéért rendszeres takarítással, fedett, zárt szemetes kukák használatával és ha hűtőszekrénybe pakoljuk a a szabadon hagyott ételt, ételmaradékokat.

5. Gondoskodjunk megfelően a háziállatainkról!

Az arra érzékeny emberekben a kutya, macska vagy egyéb szőrös, tollas állat aszmás krízist válthat ki. Tulajdonképpen a háziállatok nyála, vizelete és szanaszét hagyott hámsejtjei ludasak a dologban, illetve a poratka amit a szőrükre tapad. Néhány asztmás beteg lemond a háziállat tartásról, mások hetente 1-2 x fürdetik kedvenceiket. A hipoallérgén vagy rövidszőrű állatok tartása nem küszöböli ki a problámát.

6. Mi legyen a plüss állatokkal?

Gyermekeink kedvenc alvótársa, játéka sajnos a poratkák célpontjává is válhat, főleg ha együtt alszanak. Javasolt a plüssjátékok ágyneműhöz hasonló gyakori mosása.. Amennyiben nem mosható az adott játék, egy jó alternatíva lehet zacskóba csomagolni és azzal a fagyasztóba helyezni. Az eredményességet fokozhatjuk ha a fagyasztással elölt poratkákat utólag kiporszívózzuk a plüss játékból.

7. Ne engedjük meg a dohányzást az otthonunkban!

Az irritatív hatású cigarettafüst asztmás krízist válthat ki egyaránt kicsikben és nagyokban vagy súlyosbíthatja a meglevő problémát. A gyermekek eleve érzékenyebbek rá, mert hörgőik fejlődés alatt állnak, szaporábban lélegeznek és nagyobb mennyíségő passzív dohányfüstöt inhalálhatnak, mint a felnőttek.

8. Vigyázat a fafűtésű tüzelőkkel!

A füst egy igen fontos kiváltó faktor asztmás krízis esetén. Nem javasolt a nyílt terű tűztér használata, zárt terű esetén is fontos a megfelelő szellőztetés és legalább 6 hónapot szárított rönk használata.

9. Tartsuk szárazon lakásunk!

A leggyakoribb házonbelüli allergének sorát a poratka után a penészgombák jelentik. Allergiás asztma esetén nagyon fontos kiiktatni lakásunkból az eldugott, nedves felületeket, ahol a penészgomba spórák könnyedén megtelepedhetnek majd gondtalanul szaporodhatnak. Konyhák (csepegő lefolyók, csapok), fürdőszobák (zuhanyfülkék, pangó víz) és termopán ablakok a kedvenc helyeik. Csökkentsük az életterüket, és párátlanító berendezések használatával a lakásban levő nedvességtartalmat. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, mert egyúttal csökken a poratka szám is.

10. Válasszunk körültekintően porszívót!

Rengeteg porszívó és levegőtisztító berendezés áll a rendelkezésünkre, segítségükkel csökkenthetjük a házon belüli vagy a házba bekerülő allergének számát, viszont nem feltétlenül nyújtanak megoldást a szőnyegekben, kárpitos bútorokban megbújt poratkákra, állati eredetű allergénekre. Ilyen esetekben HEPA filterrel ellátott eszközök rendszeres használata jelentősen csökkentin az allergén expozíciót.

Ne feledjük, a különféle allergiás szenszibilizációk nagyrésze alergén specifikus immunoterápiával gyógyítható, nem csak tünetileg kezelhetőek!

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro