Hahó, az allergiás szénanátha gyógyítható!

2017.03.23., csütörtök
Állandó bedugult orr vagy bosszantó orrfolyás? Könnyezés, tüsszögés, viszkető szem és orr? Visszatérő köhögés kínozza Önt vagy gyermekét - az allergiás szénanátha első figyelmeztető jelei lehetnek!

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro

De mi is az a szénanátha?

 Állandó bedugult orr vagy bosszantó orrfolyás? Könnyezés, tüsszögés, viszkető szem és orr? visszatérő köhögés kínozza Önt vagy gyermekét - az allergiás szénanátha első figyelmeztető jelei lehetnek!

Az allergiás szénanátha vagy más néven rhinitisz azoknál nyilvánul meg, akiknek a szervezete túlérzékennyé válik valamelyik környezeti allergénre (házi por atka, különböző penészgombák, pollenek, állati hámsejtek). A házon belüli allergének általában egész év során, folyamatosan, alattomosan okoznak tüneteket, melyek lefolyása kevésbe zajos, úgymond az érintett hozzászokik, elkönyveli magában, hogy ő nehezen kap levegőt és gyakori megfázásként értékeli az állapotot.

Ennél sokkal zajosabban nyilvánulhatnak meg a pollenek és kinti penészgombák okozta szénanátha, heves orrfolyással, könnyezéssel, kötőhártya gyulladással (a beteg gyakran szemész szakorvoshoz fordul) akár asztmaszerű légzési nehézségek is felléphetnek. Az allergiás szénanátha csökkenti az iskolai vagy munkahelyi teljesítőképességet, koncentrációt, az alvás minőségét.

Miért veszélyes állapot az allergiás szénanátha?

Ez a gyermek egyfolytában meg van hűlve. Télen-nyáron. Egy hetet jár óvodába iskolába, kettőt otthon kezelem.”

„Ó, kibírom én, évente azt az 1-2 hónapot, amíg tart a virágzás. Mi bajom lehetne?”

„Ajánlott a szomszédom / ismerősöm gyógyszert, a tavaly mintha segített volna. De az idén már nem teljesen. „

Gyakran elhangzó mondatok az allergológiai szakrendelésen, pedig nagyon fontos tudni, hogy az allergiás szénanátha megjelenése idővel súlyosbodik, állandósult légúti szűkületet okozhat, azaz asztma kialakulásának rizikó faktora, kutatások bizonyították, hogy 1oo allergiás szénanáthában szenvedő emberből kezeletlenül,  pár éven belül 5o ember nagy valószínűséggel asztmás lesz. Mivel az allergiás megbetegedések főleg gyermekeket és fiatal, aktív felnőtteket érint, az allergiás szénanátha kimenetele aggasztó lehet. Viszont a folyamat elkerülhető, a probléma orvosolható.

Az allergiás szénanátha kezelési lehetőségei

Két választási lehetőségünk van, viszont gyakran kombináljuk a kettőt. Gyógyszeres kezeléssel a tüneteket csillapítjuk, a szervezetbe olyan anyagot juttatunk be, amivel gátoljuk az allergiás tünetek megjelenését (gátoljuk a hisztamin felszabadulását), csökkentjük a szem és orrnyálkahártya allergiás gyulladását.

A másik választható út az allergén specifikus immunoterápia, amivel kigyógyulhatunk bizonyos típusú allergiás szénanáthánkból.

Mi is az allergén specifikus immunoterápia és kiknek ajánlott?

Célzott kezelés, melynek segítségével nemcsak az allergia tüneteit fedjük el, hanem valódi gyógyulást érhetünk el. Fájdalmatlan eljárás, nyelv alatti cseppek vagy tablettás kiszerelésben érhető el, alkalmazása 3 - 5  évet ajánlott, hazánkban jelenleg házi poratka, macska, kutya hámsejt, különböző pollenek (nyírfafélék, pázsitfüvek, parlagfű, fekete üröm stb) vagy penészgomba szenszibilizáció okozta allergiás szénanátha kezelésére van lehetőség. Alkalmazása egyszerű, veszélytelen, otthon, a beteg által történik és hosszú távon megvéd új allergiák kialakulásától. Sőt, lehetőség van méh és darázscsípés okozta allergia kezelésére is!

Gyermekek esetében 5 éves kor körül bátran alkalmazható. A meggyógyult allergiás szénanáthából nem lesz asztma.

Az immunoterápiás kezelést allergológus szakorvos javasolhatja a megfelelő kivizsgálások után.

 Kiknek nem ajánlott?

Napi alkalmazása kitartást igényel, hatása eléréséhez 3 évet kell adagolni. Az idő előtt megszakított kezelés nem vezet a várt eredményhez. Ugyanakkor nem javasolt autoimmun betegségben, daganatos vagy nagy rizikófaktorú szívbetegségben szenvedőknél illetve nem kontrollált asztmásoknál.

 Hogyan történik az allergiás szénanátha kivizsgálása?

Allergia kimutatása a tüneteket kiváltó ok azonosítására. Ez történhet bőrteszteléssel (prick teszt), az eredmény gyors és fájdalommentes, feltétele, hogy a beteg ne szedjen előtte antiallergiás kezelést.Amennyiben a bőrteszt nem kivitelezhető, vérből, allergiás ellentestek kimutatása révén azonosítjuk az allergiás szénanátha kiváltó okát.

Légzőszervek vizsgálata – mivel az allergiás szénanátha asztma kialakulásának rizikófaktora és ez a nyálkahártyák  allergiás gyulladásos megbetegedése, amennyiben légzőszervi panaszok állnak fent a pácienseket kivizsgáljuk ebbe az irányba is

  • Légutak gyulladási fokának vizsgálata FeNO -  légutakból kilélegzett NO mérése:  egyszerű, fájdalommentes és perceken belüli eredményt ad. A kilélegzett NO emelkedett értéke légúti gyulladásra utal, indirekt markere a leggyakoribb krónikus légúti gyulladásnak, az asztmának.
  • Spirometriás próba, mely a légutak szűkületéről illetve annak gyógyszeres javíthatóságáról szolgáltat információt.

A teljes mértékű kivizsgálás ajánlott, mert így tudunk érdemben foglalkozni az allergiás szénanáthával,  annak következményeivel és optimalizált, a páciensnek megfelelő kezelést kiválasztani.

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro