Ekcéma a kezeken a koronavírus fertőzés idején

2020.04.13., hétfő 05:07
Piros foltok a kézfejeken, fájdalmasan húzódó bőrfelület? Netán sebek, pörkök, levezés? Megannyi tünet, a kézekcéma különböző arcai.

Dr. Albert Kinga : Ekcéma a kezeken a koronavírus fertőzés idején

Piros foltok a kézfejeken, fájdalmasan húzódó bőrfelület? Netán sebek, pörkök, levezés? Megannyi tünet, a kézekcéma különböző arcai. Eddig ezeket a bőrproblémákat az atópiás dermatitiszes vagy diszhidrózisos póciensek ismerhették, de a rengeteg kézmosás, fertőtlenítőszer és kesztyű használat következtében sok felnőtt és gyermek esetében alakult ki az utóbbi időben irritatív reakció a kézen, kézfejen vagy akár alkaron.

A megfelelő és gyakori kézmosás és a különböző kézfertőtlenítők használata jelenti az egyik legjobb védekezési módot a koronavírus bőrfelületeken való terjedésének a megakadályozásában, ezeknek a hasznossága, fontossága megkérdőjelezhetetlen. Viszont fontos arról is beszélnünk, hogy hogyan tudjuk mérsékelni ezen óvintézkedések mellékhatásaként fellépő kézszárazságot,vagyis a kézekcéma kialakulását és súlyosbodását!

Hogyan alakul ki?

Gyakori kézmosás - A vírus terjedés megfékezése érdekében sokkal gyakrabban és nagyobb mennyiségű antibakteriális hatású tisztítószert használunk, nagyon elterjedtek a folyékony szappan formák. Ezek jobban tapadnak a bőrünkhöz, mint a szolid szappanok. Formától függetlenül, egyrészt vizet vonnak el a bőrből,detergens tulajdonságuk miatt eltávolítják a felső bőrréteg záró hatású zsírrétegét és minél antibakteriálisabb hatásúak, annál durvább hatást gyakorolnak a kézfejünk bőrére. A meleg vizes kézmosás vagy mosogatás kinyitja a bőr pórusait és még több vizet veszít az amúgy is vízhiányos bőr.

Kézfertőtlenítő gélek – aki nem tud megfelelő körülmények hiányában kezet mosni, (sokkal több) kézfertőtlenítőt használ. Ezek általában könnyen felszívodó gél formájában találhatóak meg, nagyon hatékonyak a koronavírus terjedésének a megfékezésében, de alkohol tartalmuknak köszönhetően vizet vonnak ki a bőr rétegeiből és bőrszárazságot okoznak. Alkalmazásuk után szintén csalóka érzésünk lehet, a bőrünk nedves és puha érzésű.

Kesztyű használata – a latex vagy nitril alapú kesztyűk elzárják a bőrünket a külvilágtól, de ezzel együtt egy beizzadt környezetet hoznak létre, a nedves melegben a pórusok még jobban kitágulnak és a kézfej bőre több vizet veszít, mint gondolnánk. Sőt, nagyon csalóka a kép, levéve a kesztyűnket az a benyomásunk támad, hogy kezünk puha, meleg. Ez így van, de gyakorlatilag kiizzasztottuk belőle a természetes védőréteget és a vízréteget is.

Állandó fertőtlenítés – a vírusinfekció terjedésének megfékezése érdekében otthonainkat, környezetünket is agresszívebb tisztítószerekkel (sok klór alapú szer használata!) bombázzuk, ezek kesztyű viselés hiányában direkt módon irritálhatják a kézfej, alkar bőrét.

Hogyan néz ki az ekcéma?

Általában az első jelek a száraz kézfej, fájdalmasan húzódó, elvékonyodott bőr, mely a sokadik agresszió után pirosodni kezd. A következő fázisban a pirosság állandósulhat, diszkomfort érzéssel járó apró, levező hólyagok jelenhetnek meg a kézfejen, ujjak oldalsó felületein, viszketés lép fel. Ezt követően a bőr kirepedezik, elvékonyodott, megjelennek kicsi piros kiütésszerű bogocskák, a folyamat terjed, majd annak következtében, hogy a fájdalmasan viszkető területet megvakarjuk, pörkösödés léphet fel.

Mi ez?

Az esetek nagyrészében ez egy irritatív reakció , kontakt dermatitisz (ekcéma) a neve, melyet az előbbiekben sorolt tényezők együttes hatása vált ki. Egyaránt érint felnőtteket (egészségügyi dolgozók esetében, a munkahelyi expozíció miatt gyakoribb és kifejezettebb) és gyermekeket.

Ritkán áll a háttérben valódi allergiás folyamat, mégis, a legtöbb páciens úgy gondolja allergiás lett a szappanra, a kesztyűre, fertőtlenítő szerre stb. Valóban ezek a tényezők okozzák, de nem allergiás hanem irritatív úton, azáltal, hogy tönkreteszik a bőr felső rétegét és ezáltal az alsó rétegekből eltávozik a víz, a bőr kiszárad. Az irritatív kontakt dermatitisz következménye lehet allergiás szenszibilizáció kialakulása, de ehhez idő kell.

Hogyan kezeljük?

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében kiemelt fontosságú az alapos és gyakori kézmosás, kézfertőtlenítő használata, indokolt esetben kesztyű alkalmazása, tehát a kialakult ekcémánkat ne ezen óvintézkedések leredukálásával vagy elhanyagolásával gyógyítsuk!

Viszont fontos, hogy MINDEN KÉZMOSÁS UTÁN, finoman itassuk le a vizet a bőrünkről, TÖRÖLJÜK SZÁRAZRA és KRÉMEZZÜK BE!. Mivel ez a művelet nehezebben kivitelezhető kézfertőtlenítő használata után, az ekcéma rosszabbodásának elkerülése céljából ajánlottabb a helyes kézmosás, mint a kézfertőtlenítő gél használata. Amennyiben fertőtlenítő gél használatára van csak lehetőség, az alkalmazások között krémezzük a kezet, lehetőség szerint. Takarításkor, mosogatáskor, használjunk védőkesztyűt majd krémezzük a kezünket.

Az irritatív kontakt ekcéma kialakulása megelőzhető illetve a kialakult dermatitisz kezdeti stádiumban otthon is kezelhető, megfelelő kézkrémek használatával. Megfelelő az a krém mely egyben hidratálja a bőrünket, tehát az elvesztett vizet pótolja, és védő, záró zsírréteget von a bőr tetejére, hogy a pótolt víz ne tudjon seperc alatt elillanni. A teljesség igénye nélkül sorolnék gyógyszertárban kapható termékeket, melyek megfelelően alkalmazva segíthetnek a kézekcéma korai stádiumának otthoni leküzdésében, védőréteget képezve a bőrön: pl. Dexyane MeD, Cicaplast Manis, Cicaplast, Dermalibour+Barrier, ABCDerm Hidratant, Xeracalm AD, Cicalfat stb. Személyes preferáltam az Exomega control emollient cream.

Amennyiben ezek nem segítenek, vagy a kézekcéma gyulladásos, fájdalmas fázisban van, szakember segítségére lehet szükség, ne hezitáljanak szakorvoshoz fordulni!

Online konzultációs lehetőség részletei a www.optimun.ro oldalon (szolgálati közlemény ).

Gyakori hibák

Ha csak akkor és addig kenjük a kezünk, amíg baj van, a probléma hamar kiújul. Igen, nehéz és unalmas az állandó kézmosás, de hasznos. Ugyanígy bele kell építenünk a mindennapi rutinba a kézmosást követő krémezést is.

Ha mindent a kezünre kenünk, amit otthon találunk és ami az eszünkbe jut, hogy valaha valamin segített– ez általában szteroidos krémek használatát jelenti, viszont ez kizárólag szakember felügyelete alatt kellene történjen, mert a nem megfelelő használattal tovább vékonyítjuk a bőrt és ez felülfertőződésnek is kedvezhet.

Talán a leggyakoribb hiba hogy gyógyszeres krém használatakor megfeledkezünk a hidrataló, zsírosító alapkezelésről. A gyógyszeres krémek használata SOHA nem önmagában kell történjen, MINDIG kiegészítjük tápláló, védő krémekkel. Nagyon csábító, hogy az erős szteroidok 2-3 nap alatt látszólag elmulasztják a problémát, de ez csak időleges megoldás, nagyon hamar fellángol újra az ekcéma!

Fontos!

Ne feledjük csodaszer nincs, egyetlen szakember sem tud olyan krémet ajánlani, amivel szertefoszlik örökre a probléma, lehetőleg egyik napról a másikra, de vannak szinten tartó megoldások. Bízzuk szakemberre a kezelési sémánkat és járjuk el a felírtak szerint.

Dr. Albert Kinga

Allergológus és klinikai immunológus szakorvos

Online konzultációs lehetőség részletei a www.optimun.ro oldalon (szolgálati közlemény ).