Beszéljünk a rovarcsípések okozta allergiáról

2017.05.01., hétfő

Jó hírrel kezdjük az évet! A méh vagy darázscsípés okozta, életet veszélyeztető allergia immunoterápia segítségével gyógyítható!

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro

A gyors felmelegedésnek köszönhetően a természet is feléledt, ezért szeretnék pár szót ejteni arról, hogy mi is a teendőnk ha áldozatul esünk fullánkos barátainknak?

Gyakori panasz az allergológusi szakrendelésen, hogy szúnyog vagy bolhacsípés helyén erősen feldagad a bőr, viszkető lokális reakció keletkezik (a páciens ” allergiás a szúnyogcsípésre”). Ez nem jelent valódi allergiát, hanem egyéni érzékenységet, így reagál a bőrünk a rovar által bejutatott toxinokra. A kullancs csípése fertőző betegséget közvetíthet, nem allergiás reakciót okoz.

Hazánkban a méh és darázs csípése okozhat kellemetlen következményeket, viszont sajnos sok ember cetlizi fel magát helytelenül csípés allergiásnak. Ezen két rovar csípése valóban kellemetlen, viszont az esetek nagy többségében csupán helyi tünetekről beszélünk –

HELYI/ LOKÁLIS REAKCIÓ - csípés helyén bőrpírrel, viszketéssel járó duzzanat, 8 – 10 cm átmérőt is elérhet. Természetes folyamat, pár nap alatt enyhül.

KITERJEDT LOKÁLIS REAKCIÓ –,10 cm –nél nagyobb reakció, NORMÁLISNAK számító következmény, a bőrbe jutott toxinok miatt fájdalmas, piros, égő viszkető érzéssel társulhat. Helyi borogatással, hűsítő vagy antiallergiás kenőcsökkel kezelhetjük, több napig is fennmaradhat. Társíthatunk akár szájon át is antiallergiás szert.

Figyelem, a kiterjedt reakció NEM jelent rovarcsípés allergiát és nem vetít elő súlyos következményeket egy következő csípés esetén. Egyetlen életveszélyes állapot ebben a kontextusban, ha a csípés a szájüregben vagy torokban történik, mert az bedagadhat.

SÚLYOS, ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ REAKCIÓ – valódi allergiát gyaníthatunk, ha a csípést követően társul a következő tünetek bármelyike- nehézlégzés, mellkasi fájdalom, zihálás, légszomj, eszméletvesztés, vérnyomás hírtelen leesése, a csípés helyétől eltérő helyen jelentkező kiütés, bőrpír, dagadás, hányás, hasmenés.

Ilyen esetben első teendő értesíteni a mentőket, s kiérkezésükig a rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel segíteni.

Hogyan diagnosztizálható a rovarméreg allergia?

Megfelelő gyanú esetén, indokolt eseteben, ha egy korábbi csípés során életet veszélyeztető reakció alakult ki allergológusi konzultációt követő vérvizsgálattal bizonyítható vagy kizárható. A pozitív véreredmény és az előzmények együttesen szükségesek a diagnózishoz! El kell különíteni a darázs és a méh csípés allergiát, együttes előfordulásuk is lehetséges.

Olyan gyermek vagy felnőtt esetében akit még soha sem csípett meg darázs vagy méh, nem alakulhatott ki allergia.

Ha beigazolódik az allergia ténye, az allergológus szakorvos Adrenalin tartalmú , baj esetén gyorsan bevethető, önbelövő injekciót ír fel (Anapen, Epipen) és elmagyarázza a használatát.

Bizonyítottan allergiás egyének esetében csípést követően Adrenalin az első adandó szer, mely életet menthet (kalcium adása teljesen hatástalan). Ezt követi a gyors hatású antiallergiás szerek adása és kórházi felügyelet.

BIZONYÍTOTT ROVARMÉREG ALLERGIA ESETÉN a méregellenes injekciós immunterápia a megfelelően hatásos, kezelési módszer, mely 3-5 év alatt megfelelő, akár életre szóló védettséget biztosíthat!

Külön hangsúlyoznám a megelőzés fontosságát – elkerülni az esetleges újabb csípést és mindíg hordani magunknál önbelövő injekciót.

Hogyan kerülhetjük el az újabb méh/darázscsípéseket?

  • Kerüljük az élénk színű, tarka ruhákat, ne használjunk erős illatú kozmetikumokat, parfümöt, ha a szabadba megyünk!
  • Az ételt, italokat és a szemetet fedjük le!
  • Cipőben/papucsban járjunk, hogy a talpunkat ne érje csípés!
  • Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától!
  • Kerüljük és ne piszkáljuk a rovarok fészkét, méhkaptárak környékét!
  • Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro