Ha allergiás megbetegedésem van beoltathatom magam COVID-19 elleni vakcinával?

2021.01.07., csütörtök

A szénanáthás, asztmás, csalánkiütéses, atópiás dermatitiszes, kontakt dermatitiszes, ekcémás vagy más, igazoltan allergiás megbetegedés esetén az oltás végett kialakuló allergiás problémának (azonnali vagy későbbi) a kockázata ugyanakkora, mint a nem allergiás populáció estében. Tehát aki allergiás (figyelem anafilaxiás előzményekkel rendelkezők!) nincs nagyobb allergiás kockázatnak kitéve, mint egy olyan személy, akinek nincs allergiás megbetegedése.

A szakrendelésen nagyon gyakran elhangzó kérdésre a válasz egyszerű – igen, amennyiben az adott beteg kórelőzményében nem szerepel súlyos, életet veszélyeztető oltás, élelmiszer vagy darázs/méh csípés okozta anafilaxiás reakció, vagy ha az adott személyt önbelövő adrenalin injekcióval (EpiPen) látta el szakorvosa (kizárólag igazolt anafilaxia esetében javasolják).

Tehát a szénanáthás, asztmás, csalánkiütéses, atópiás dermatitiszes, kontakt dermatitiszes, ekcémás vagy más, igazoltan allergiás megbetegedés esetén az oltás végett kialakuló allergiás problémának (azonnali vagy későbbi) a kockázata ugyanakkora, mint a nem allergiás populáció estében. Tehát aki allergiás (figyelem anafilaxiás előzményekkel rendelkezők!) nincs nagyobb allergiás kockázatnak kitéve, mint egy olyan személy, akinek nincs allergiás megbetegedése.

Mi az anafilaxiás sokk/reakció – életet veszélyeztető állapot, súlyos allergiás reakció, mely azonnali sűrgősségi ellátást igényel. Kiváltó tényezőként szerepelhet méh vagy darázscsípés, gyógyszer vagy táplálék allergia stb., főbb jellemzői a teljesség igénye nélkül, kombináltan: eszméletvesztés, dagadás, csalánkiütések megjelenése, vérnyomásesés, hányás, hasmenés, nehézlégzés. Kezelésében első adandó szer az adrenalin.

Az oltások okozta mellékhatások sorába beletartoznak az allergiás reakciók is, ezeknek a gyakoriságát a gyártó a használati utasításban köteles feltüntetni. Az adott információ a gyógyszer tényleges forgalomba kerülése előtti klinikai tanulmányok során fellépő reakciókból származik, ezen klinikai tanulmányok elvégzése után engedélyeztetik az adott oltást. A Pfizer BioNTech COVID 19 III klinikai fázisú kísérleteiben 44000 alany volt bevonva és ezek alapján lett kijelentve, hogy az allergiás reakciók esélye kicsi, csekély – 0.63% ban volt jelen a valóban oltottak és 0.50%ban a placeboval oltottak esetében, tehát az eltérés nem szignifikáns.

Mint minden gyógyszer okozat reakcióra, az oltás utáni allergiás reakciókra is a kiszámíthatatlanság jellemző.

A MHRA (Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency) , vagyis a gyógyszerek alkalmazását jóváhagyó ügynökség gyorsított eljárásban hagyta jóvá az említett vakcinát, mivel az teljesítette a járvány megfékezésében elengedhetetlen hatásossági és biztonsági feltételeket.

Az oltás beadását követően az esetleges azonnali, kiszámíthatatlan, életet veszélyeztető allergiás reakciók azonnali és helyes ellátása végett kötelező a vakcináción átesett személy megfigyelése, a fellépő reakciókat egy erre speciálisan létrehozott weboldalon kell jelenteni (https://vaers.hhs.gov/index.html).

A COVID – 19 mRNA 162b2 oltás alkalmazása során eddig 2 anafilaxiás reakciót jelentettek, mindkettőt egészségügyi személyzetnél, ahol a kórelőzményben már szerepelt anafilaxia. Mindkettő, a korai beavatkozásnak hála következmények nélkül megoldódott. Ezeknből az információkból kiindulva, a MHRA óvatossági szempontból nem ajánlja az anafilaxiás kórelőzményekkel rendelkező személyeknél a vakcina alkalmazását. Viszont amint több információ áll majd az adott ügynökség részére, ez az ajánlás változhat.

Habár kevésnek tűnhetnek az eddigi információk, de az előzetes tanulmányok során igazolták az vakcina jelentőségét, fontosságát a világjárvány leküzdésében, a szigorú és szabályokhoz kötött engedélyeztetési folyamatok, a relatív alacsony számú oltás kiváltotta allergiás reakció az oltás megbízhatóságát támasszák alá.

Azon személyek, akiknél kórelőzményben oltás után fellépő allergiás (nem anafilaxiás sokk) reakció szerepel a vakcina beadása után 3o perces megfigyelés alatt maradjanak.

Azon személyek akiknél nincsenek különösebb allergiás kórelőzményeik a vakcina beadását követően 15 perc monitorizálási idő a javasolt.

Amennyiben az oltás beadását követően súlyos allergiás reakció lép fel, a következő, emlékeztető dózis beadása nem javasolt.

Dr. Albert Kinga

Allergológus és klinikai immunológus szakorvos

www.optimun .ro

Bibliográfia – tájékozódj hiteles forrásból!

Comunicat al SRAIC cu privire la posibilele reactii alergice raportate dupa administrarea vaccinului COVID-19 PFIZER/BioNTech https://www.sraic.eu/stiri/comunicat-sraic

ARIA - EAACI statement on severe allergic reactions toCOVID-19 vaccines – an EAACI-ARIA Position Paper

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/all.14726

CDC - COVID – 19 vaccines and Allergic Reactions

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/allergic-reaction.html