Asztmások, figyelem!

2017.03.15., szerda
Asztmás tünetekkel kezelt gyermekek és felnőttek figyelmébe ajánljuk a légutakból felszabaduló, kilélegzett NO (nitrogén - monoxid) korszerű mérését (FeNO). Egy egyszerű fújásból választ kaphat a legfontosabb kérdésre – jó úton halad az asztmás kezelése?

ASZTMÁS TÜNETEKKEL KEZELT GYERMEKEK ÉS FELNŐTTEK FIGYELMÉBE ajánljuk rendelőnk új szolgáltatását, a légutakból felszabaduló, kilélegzett NO (nitrogén - monoxid) korszerű mérését (FeNO). Egy egyszerű fújásból választ kaphat a legfontosabb kérdésre – jó úton halad az asztmás kezelése?

A vizsgálat egyszerű, fájdalommentes és perceken belüli eredményt ad, a gyermekek és felnőttek együttműködésének javítására játékos számítógépes animációt tartalmaz, melyben egy felhőcskét kell felfújni és átvezetni a képernyőn.

A kilélegzett NO emelkedett értéke légúti gyulladásra utal, indirekt markere a leggyakoribb krónikus légúti gyulladásnak, az asztmának.

Kiknek ajánlott a vizsgálat elvégzése:

  • Minden olyan allergiás asztmával vagy visszatérő wheezingel diagnosztizált páciensnek aki szeretné tudni, hogy hatásos- e az inhalatív kezelése vagy a kezelési sémaszakember általi módosításra szorul.
  • Minden olyan páciensnek, ahol a spirometriás légzésteszt nem igazolta az asztmát, de asztmás panaszai továbbra is fennállnak.

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.r