Allergiás kórképek várandósság alatt és után

2017.12.11., hétfő
Melyek azok az allergiás megbetegedések, melyek leggyakrabban elkísérik a leendő édesanyát várandósságának kilenc hónapján?

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro

A várandósság egy változásokkal teli, csodálatos szakasza egy nő életének, melyet beárnyékolhatnak meglévő vagy kialakuló allergiák. Az immunrendszer működése alapvetően megváltozik, hiszen teret ad a szervezetnek, hogy 9 hónapot nevelhessen, dédelgessen egy számára félig testidegen magzatot, mikor más körülmények között egy bőrbe fúródott szálkát is hamar kivet magából.

Lássuk, melyek azok az allergiás megbetegedések, melyek leggyakrabban elkísérik a leendő édesanyát ezen a kalandos úton – ezek egy része a teherbeesés előtt is jelen volt a nő életében, de az immunrendszer változásainak köszönhetően kellemetlenebb módon nyilvánulhatnak meg, mások kifejezetten erre a periódusra korlátozódnak. Mindkét csoportot egy közös tényező jellemez – a leendő édesanya nem szívesen szed gyógyszert a várandóssága időszakában, magzata védelmében. Ilyenkor az alapbetegséget kezelő szakorvos a terhességet követő szülész – nőgyógyász szakemberrel karöltve sokat tehet a várandós páciense komfortjáért és a leendő baba egészségéért.

A krónikus allergiás megbetegedéseket tekintve az asztma az egyik legkomolyabb betegség, ami jelen lehet terhesség alatt, de egy egyensúlyban tartott, gyógyszeres kezeléssel jól kontrollált asztma nem jelent nagyobb kockázati tényezőt sem a mamára sem a babára nézve. Jellemzően a második trimesztertől várható a tünetek rosszabbodása, mivel a pocak növekedésével a rekeszizom feljebb tolódik es nehezebb a levegővétel (fokozódó éjjeli légszomjra, kisebb fizikai megerőltetés után jelentkező fokozott fáradtságra lesz figyelmes a kismama). Szakemberek ajánlása szerint asztmával diagnosztizált nőknél fokozottan javasolt teherbe esésé előtt a jól kontrollált (kiújulás mentes) állapot elérése. Azon várandós hölgyeknél, ahol allergiás szenszibilizációval társul az asztma, kifejezetten fontos asztmás krízist vagy a tünetek súlyosbodását kiváltó tényezők elkerülése (házi por atka, penész, állati szőrök, erős illatok, fa füst, dohányfüst http://www.optimun.ro/blog/45/). Az alapbetegséget követő szakember (allergológus vagy tüdőgyógyász) ilyenkor újraértékeli a kezelési sémát és terhesség esetén is biztonsággal használható készítményeket javasol. A asztma alapkezelésének számító inhalációs eszközök kortikoszteroidot tartalmaznak, melynek adagolását gyakran sajnos teljes mértékben felfüggesztik a várandós kismamák a magzatot érintő mellékhatásoktól való félelmükben, pedig a budesonid tartalmú gyógyszerek bizonyítottan biztonságosak a babára nézve, hosszú távon alkalmazhatóak. Asztmás roham esetén alkalmazott hörgőtágítók használata szintén nincs káros hatással a magzatra nézve. Egy nem kezelt, elhanyagolt asztma esetén egy esetleges krízis alkalmával az édesanya sokkal több (életmentő) gyógyszer adására szorul,miközben magzata szenved, mint amilyen mennyiséggel a 9 hónapot alatt inhalatív úton bevenne s nem zavarná az asztmája. Várandósan gondoljunk arra, hogy nem mindíg a teljes gyógyszermegvonással védjük leendő gyermekünket, néha a kevesebb néha több, a lehető legkevesebb gyógyszerrel, de jól kontrollált asztma fenntartásával sokkal kevésbé ártunk.

Terhesség esetén nagyon gyakoriak a rhinitiszes (szénanáthás) tünetek. Ezek közül is az orrfolyás-orrdugulás ördögi köre a legzavaróbb, viszont a leggyakrabban első trimeszterben jelentkező tünetek jó része mögött hormonális változások állnak és nem hírtelen kialakuló allergia az oka. Már korábban diagnosztizált szénanáthás kórképek esetén fontos, hogy a kismama folytassa a kezelést várandósság alatt is a bizonyítottan biztonságos készítményekkel, mert a kezeletlen szénanátha asztma kialakulásának rizikófaktora.

Csalánkiütések és allergiás-szerű viszketéssel járó kórképek gyakran keserítik meg a várandós kismama mindennapjait. A bőr viszketését zsírosító és hidratáló krémek használatával próbálhatják csillapítani, ha szükséges, a szakember gyógyszeres kezelést ír elő. Kellemetlen formája a PUPPP ( Pruritus and Urticarial Papules and Plaques in Pregnancy) kórkép, melyet főleg a hasi zónára lokalizálódó, nagyon viszkető kiütések jellemzik. Javasolt májfunkciós próbák elvégzése, nem valódi allergia, szülést követően teljesen megszűnik.

Az ekcémás állapotok terhesség alatt javulnak, valószínűleg a várandós szervezetből fokozottabban felszabaduló szteroid szerű hormonok hatásának köszönhetően.

A várandósság alatti immunológiai változásoknak egy sor negatív következménye is lehet a női szervezetre nézve, aktiválódhatnak autoimmun kórképek (gluténérzékenység, pajzsmirígy problémák).

Fontos tudni

  • Várandósság alatt nem javasolt új immunoterápiás kezelés elkezdése (Immunoterápiáról bővebben itt) viszont egy hamarabb elkezdett fenntartása, folytatása teljesen biztonságos az anyára és babára nézve.
  • Súlyos asztmában szenvedők esetén erősen ajánlott az influenza vakcína beadása, asztmás várandósok különösen magas rizikójúaknak minősülnek.
  • A szülés és szoptatás periódusában az allergiás kórképekben használt gyógyszerek javarésze alkalmazható (mindig leellenőrizni), általában kiválasztódnak az anyatejben, de nagyon kis, ártalmatlan koncentrációt érnek el. Több gyógyszercsoport biztonsággal adható újszülött kortól (gyakoriak az allergiás ekcémás megbetegedések babakorban), így a szoptató édesanya is használhatja őket.
  • Nagyon fontos tudni, hogy habár a várandós kismamák nem szívesen folyamodnak gyógyszerszedésre magzatuk védelmében, sokkal biztonságosabb rájuk és babájukra nézve a lehető legkisebb dózisú de még hatékony kezelés, mint megküzdeni a kontrollálatlan betegség következményeivel.
  • Sürgősségi esetekben (anafilaxiás sokk), minden gyógyszer alkalmazása megengedett, ami az anya életét megmentheti.
  • Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro