programareprogramare

Idei de a preveni crizele astmatice în locuință

Duminică, 5. 11. 2017
Iată căteva idei practice pentru reducerea expoziției la alergeni declanșatori de criză de astm în locuința noastră.

1. Schimbarea săptămânală a așternuturilor!

Între factorii declanșatori cei mai importanți ai crizelor de astm se numără acarienii din praful de casă. În limbajul comun se cunoaște ca și alergie la praf sau la pene dar de fapt reacția alergică se datorează unui atropod de dimensiune microscopică, cu lungime de 0.3 mm. Simptomele sunt cauzate de materiile fecale uscate și aeropurtate. Majoritatea lor se găsesc în camera de dormit,se multiplică în patul nostru și stimulăm reproducerea lor prin supraîncălzirea încăperilor și prin umidificarea inutilă a aerului.

Este recomandat schimbarea pernelor vechi cu umplutură de puf, la o variantă sintetică lavabilă la 55-60 °C și uscarea lor cu ajutorul uscătorului de rufe.

2. Protejarea pieselor nelavabile

Saltelele, canapele, păturile sunt mai greu de curățat, folosind produse profesionale impermeabile pentru acarieni le putem proteja. Stratul special antiacarian formează o barieră impermeabilă pe suprafețele pieselor nelavabile. Este bine de știut că așternuturile hipoalergenice nu conferă protecție adecvată deoarece nu țin departe acarienii din praful de casă.

3. Suprafețe netede pentru o curățare ușoară

Acarienii din praful de casă au afinitate mare pentru paturi calde, covoare cu fir lung însă nu le plac suprafețele netede care sunt ușor de curățat. Este recomandat schimbarea mobilierului vechi, cu tapițerie,a cuverturilor de pat, perdelelor grele și înlocuirea lor cu parchet laminat sau gresie. Esența succesului este să fie ușor de curățat. Persoanelor cu astm care insistă asupra covorului este recomandat aspirare frecventă.

4. Eliminarea gândacului de bucătărie – mai important decât credem

Materiile fecale de gândaci de bucătărie, invizibile cu ochiul liber ne provoacă mult mai multe probleme în casa noastră decât credem noi. Cel mai bine este să scăpăm de acești paraziți. Totodată cu niște măsuri de profilaxie putem să reducem numărul lor -prin curățare regulată, prin folosirea unui coș de gunoi cu capac și prin eliminarea resturilor de mâncare.

5. Să luăm o atitudine corectă în privința animalelor de companie.

Persoanelor sensibilizate la epitelii de câine, pisică sau alte animale de companie venind în contact cu aceste alergene le poate provoca o criză de astm. De fapt saliva, urina și epiteliile animalelor lăsate jur împrejur sunt de vină plus acarienii din praful de casă lipite de blana lor. Unele persoane cu astm renunță la ținutul de animale de companie, alții le spală săptămânal.

6. Cum să abordăm multitudinea de animăluțe din plus?

Jucăria favorită cu care doarme copilul nostru poate sa devină un loc de multiplicare pentru acarienii din praful de casă. Este recomandat spălarea lor frecventă, împreună cu așternuturi la temperatură înaltă. Dacă jucăria nu poate fi spălată poate fi o alternativă eficientă introducerea jucăriei ambalate într-o pungă în congelator. Aspirarea ulterioară crește eficacitatea înlăturării acarienilor înghețate.

7. Stop fumatului în casă!

Fumul de țigară are efect iritativ pe căile bronșice și poate provoca o criză de astm. Copii, având căile bronșice în curs de dezvoltare “ în creștere ”, respiră mai rapid inhalând pasiv o cantitate de fum mult mai mare decât adulții.

8. Atenție la cazanele de lemn!

Fumul este un factor important în declanșarea crizelor de astm. Nu se recomandă folosirea șemineelor deschise, este important ventilația adecvată și folosirea unui lemn uscat cel puțin timp de 6 luni .

9. Păstrați – vă apartamentul uscat!

Alergenii cei mai răspândiți după acarieni sunt mucegaiurile. Nu numai în cazul persoanelor cu astm alergic este foarte important să eliminăm suprafețele umede ascunse , sporii de mucegai au predilecție mare pentru astfel de zone “”. Locurile de predilecție sunt bucătăriile (robinete picurânde, canale de scurgere), băi (cabină de duș, chiuvete) și geamurile de termopan.Prin reducerea spațiilor umede, prin dezumidificare și aerisirea frecvență a încăperilor scade numărul de spori mucegai și a acarienilor din parful de casă.

10. Alegeți cu atenție aparatul pentru aspirat!

Pe piață există o multitudine de aspiratoare și purificatoare de aer disponibile cu ajutorul cărora putem să reducem numărul alergenilor din casă, dar majoritatea lor nu ne oferă soluție adecvată pentru înlăturarea alergenelor din covor, mobilier tapițat etc. Prin folosirea regulată a aspiratoarelor cu filtru HEPA se reduce semnificativ expunerea la alergenele mai sus menționate.

Este foarte important de reținut că majoritatea bolilor alergice cu sensibilizare la alergeni din mediul înconjurător se pot vindeca cu imunoterapie alergen specifică!