Hogyan előzzük meg az asztmás krízist otthonunkban?

2017-11-05

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro

1. Cseréljünk ágyneműt hetente!

Az asztmás krízisek egyik legbanálisabb kiváltó okai a házipor atkák. A köznyelvben por vagy toll allergiának hívott allergiás reakciót tulajdonképpen egy 0,3 mm hosszú, ízeltlábú állat, a poratka a vétkes, a tüneteket a levegőben szálló, beszáradt ürüléke okozza. Legnagyobb számban az ágyunkban tanyáznak, elszaporodásukat sokszor mi is segítjük a lakások túlfűtésével és túlpárásításával.

Ajánlott lecserélni a régi tollal töltött párnáinkat, mosható szintetikus változatra, az ágyneműt 55 – 60°C –on legalább heti gyakorisággal mosni majd szárítógépben szárítani.

2. Védjük a nem mosható ágybavalót!

A matracok, rugós kanapék, plédek, takarók nehezebben tisztíthatóak, speciális, az atkák számára  áthatolhatatlan professzionális terméket használva felvehetjük a harcot a poratkák elszaporodása ellen. Ezek speciális záróréteget képeznek a különféle használati cikkeken.  Ne támaszkodjunk a hipoallergén ágyneműkre, mert nem tartják távol a poratkákat.

3. Síma, könnyen tisztítható felületek

A poratkák szívesen tanyáznak a meleg, puha, oltalmat nyújtó ágyban, hosszú szőrű szőnyegekben, viszont idegenkednek a síma, egyszerűe tisztítható felületektől. Javasolt a régi kárpitos bútorok, gyapjú ágytakarók, függonyök cseréje, szőnyegek helyettesítése fa, laminált parkett vagy csempeburkolattal. A lényeg a könnyen tisztíthatóságon van. Ha valaki ragaszkodik a szőnyeghez, porszívózzon gyakran és lehetőseg szerint mossa a takarókat magas hőfokon.

4. Csótány írtás – fontosabb, mint gondolnánk!

A láthatatlan csótány ürülék több gondot okozhat az otthonunkban, mint gondolnánk. Legideálisabb elpusztítani ezen élősködőket, de sokat tehetünk lakásunkegészségéért rendszeres takarítással, fedett, zárt szemetes kukák használatával és ha hűtőszekrénybe pakoljuk a a szabadon hagyott ételt, ételmaradékokat.

5. Gondoskodjunk megfelően a háziállatainkról!

Az arra érzékeny emberekben a kutya, macska vagy egyéb szőrös, tollas állat aszmás krízist válthat ki. Tulajdonképpen a háziállatok nyála, vizelete és szanaszét hagyott hámsejtjei ludasak a dologban, illetve a poratka amit a szőrükre tapad. Néhány asztmás beteg lemond a háziállat tartásról, mások hetente 1-2 x fürdetik kedvenceiket. A hipoallérgén vagy rövidszőrű állatok tartása nem küszöböli ki a problámát.

6. Mi legyen a plüss állatokkal?

Gyermekeink kedvenc alvótársa, játéka sajnos a poratkák célpontjává is válhat, főleg ha együtt alszanak. Javasolt a plüssjátékok ágyneműhöz hasonló gyakori mosása.. Amennyiben nem mosható az adott játék, egy jó alternatíva lehet zacskóba csomagolni és azzal a fagyasztóba helyezni.  Az eredményességet fokozhatjuk ha a fagyasztással elölt poratkákat utólag kiporszívózzuk a plüss játékból.

7. Ne engedjük meg a dohányzást az otthonunkban!

Az irritatív hatású cigarettafüst asztmás krízist válthat ki egyaránt kicsikben és nagyokban vagy súlyosbíthatja a meglevő problémát. A gyermekek eleve érzékenyebbek rá, mert hörgőik fejlődés alatt állnak, szaporábban lélegeznek és  nagyobb mennyíségő passzív dohányfüstöt inhalálhatnak, mint a felnőttek.

8. Vigyázat a fafűtésű tüzelőkkel!

A füst egy igen fontos kiváltó faktor asztmás krízis esetén. Nem javasolt a nyílt terű tűztér használata,  zárt terű esetén is fontos a megfelelő szellőztetés és legalább 6 hónapot szárított rönk használata.

9. Tartsuk szárazon lakásunk!

A leggyakoribb házonbelüli allergének sorát a poratka után a penészgombák jelentik. Allergiás asztma esetén nagyon fontos kiiktatni lakásunkból az eldugott, nedves felületeket, ahol a penészgomba spórák könnyedén megtelepedhetnek majd gondtalanul szaporodhatnak. Konyhák (csepegő lefolyók, csapok), fürdőszobák (zuhanyfülkék, pangó víz) és termopán ablakok a kedvenc helyeik. Csökkentsük az életterüket, és párátlanító berendezések használatával a lakásban levő nedvességtartalmat. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, mert egyúttal csökken a poratka szám is.

10. Válasszunk körültekintően porszívót!

Rengeteg porszívó és levegőtisztító berendezés áll a rendelkezésünkre, segítségükkel csökkenthetjük  a házon belüli  vagy a házba bekerülő allergének számát, viszont nem feltétlenül nyújtanak megoldást a szőnyegekben, kárpitos bútorokban megbújt poratkákra, állati eredetű allergénekre. Ilyen esetekben HEPA filterrel ellátott eszközök rendszeres használata jelentősen csökkentin az allergén expozíciót.

Ne feledjük, a különféle  allergiás szenszibilizációk nagyrésze  alergén specifikus immunoterápiával gyógyítható, nem csak tünetileg kezelhetőek!

Dr. Albert Kinga allergológus szakorvos, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro